latinica  ћирилица
03/09/2024 |  15:51 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Pogledajte kako izgleda nova Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju

U Doboju će sutra biti otvorena Bolnica "Sveti apostol Luka". Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković prisustvovaće otvaranju.
Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Bolnica "Sveti apostol Luka" u DobojuFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ukupna vrijednost projekta nove bolnice u Doboju je oko 104 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske.

Projekat je obuhvatio izgradnju i opremanje savremene zdravstvene ustanove, ukupne bruto površine 28.078 metara kvadratnih, od čega je korisna 25.390 metara kvadratnih.

Za razliku od postojeće bolnice koja je paviljonskog tipa, u novoizgrađenoj sva odjeljenja i uprava smješteni su u jedan objekat koji se sastoji od prizemlja i šest spratova.

Osim toga, izgrađen je i poseban tehnički objekat od 577 metara kvadratnih korisne površine.

Nova bolnica raspolaže sa 450 kreveta i projektovana je da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika iz dobojske regije i okoline, te da odgovori svim izazovima savremene medicine.

Bolica, između ostalog, ima glavni operacioni blok, urgentni blok sa operacionom salom, službu intenzivne medicine za nehirurške grane, salu za angiografiju, laboratoriju, porodilište, dijagnostički centar za više od 20 radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa specijalističkim konsultacijama, kao i terapijsku onkološku dnevnu bolnicu.