latinica  ћирилица
03/09/2024 |  17:11 | Autor: SRNA

Šantićeve večeri poezije od 9. septembra

Tradicionalne 105. Šantićeve večeri poezije u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", Gradski odbor Mostar, i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva Gusle, biće održane od 9. do 15. septembra, saopštili su organizatori.
Aleksa Šantić - Foto: RTRS
Aleksa ŠantićFoto: RTRS

Manifestacija će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 9. septembra, u 19 časova u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru, kada će biti otvorena izložba "Aleksa Šantić i mostarski književni krug", autora akademika Ranka Popovića u organizaciji Gradskog odbora "Prosvjete" i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

U umjetničkom dijelu nastupiće Mostarske kiše i glumac Nebojša Kundačina.

U 17. 30 časova na pravoslavnom groblju Bjelušine biće održan pomen na grobu Alekse Šantića i položeno cvijeće.

Manifestacija se nastavlja 10. septembra, u 18.00 časova u manastiru Žitomislić gdje će biti održan program pod nazivom "Šantićeva trajanja".

U okviru programa biće promovisana Sabrana djela Alekse Šantića u izdanju SPKD "Prosvjeta", Gradski odbor Mostar, koja je priredio profesor Duško Pevulja.

U drugom dijelu programa biće održan naučni skup "Aleksa Šantić minus; 100 godina nakon smrti" na kojem će učestvovati profesori Ranko Popović, Duško Pevulja i Vladan Bartula, zatim upravnici Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo i Srpske književne zadruge Duško Babić, te novinar i publicista Zlatko Serdarević.

Moderatori su iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i predsjednik SPKD "Prosvjeta", Gradski odbor Mostar, Sanja Bjelica Šagovnović, a u umjetničkom dijelu programa nastupiće glumac Nebojša Kundačina.

U srijedu, 11. septembra , u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće održana svečanost dodjele književne Nagrade "Aleksa Šantić" i pjesničko veče dobitnika Zdravka Miovčića.

U muzičkom dijelu nastupa violinistkinja Ana Pešut.

Program se nastavlja u petak, 13. septembra, u 20.00 časova u Narodnom pozorištu Mostar, kada će pjesnik Pero Zubac, zajedno sa Milošem Zupcem i bendom održati pjesničko-muzičko veče pod nazivom "Živa riječ".

U subotu, 14. septembra, u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru biće održana poetska predstava satkana od Šantićevih stihova, pjesničkih slika i emocija pod nazivom "Gorki plamen" DIS teatra Banjaluka, autorski projekat Novice Bogdanovića.

Manifestacija se završava u Nevesinju gdje će, tradicionalno, biti održan program pod nazivom "Nevesinje – druga Šantićeva kuća", a u okviru koga će u 19.00 časova u Kulturnom centru "Nebojša Glogovac" biti odigrana poetska predstava "Gorki plamen" DIS teatra Banjaluka.

Ulaz za sve programe je besplatan i organizatri pozivaju sve građane da posjete manifestaciju. 

Pokrovitelji manifestacije su Uprava Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjere u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom, Ministarstvo kulture Srbije, grad Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstvo kulture HNK.

Prijatelj manifestacije je komapnija M:tel. Medijski pokrovitelji su Novinska agencija Republike Srpske SRNA, Dnevni list, Top portal i Bljesak.info.