latinica  ћирилица
03/09/2024 |  17:27 ⇒ 19:01 | Autor: Agencije

Upozoravajući rast oboljelih od morbila

Samo tokom avgusta registrovano je skoro 100 novih slučajeva morbila u Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Јovanović Batut".
Vakcine (foto: EPA-EFE/KIM TIBLANI - ilustracije) -
Vakcine (foto: EPA-EFE/KIM TIBLANI - ilustracije)

Od početka godine, a zaključno sa 31. avgustom, morbile su u Srbiji potvrđene kod 348 osoba, a ubjedljivo najviše oboljelih je u Novom Pazaru.

Kako su sapoštili iz Instituta "Batut", tokom avgusta registrovano je 88 slučaja na teritoriji Novog Pazara, tri u Tutinu i dva u Beogradu.

Najveći broj slučajeva (47,1 odsto) su u uzrasnoj grupi od jedne do četiri godine, pri čemu većina oboljele djece, čak 97 odsto, nije vakcinisana.

Komplikcija u vidu upale pluća bila je prisutna kod 11 oboljelih osoba.

Dva slučaja morbila potvrđena su kod djece iz Republike Srpske koja su bila hospitalizovana u zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Prema prethodnom izvještaju Instituta "Batut", u Srbiji je tokom jula registrovano 105 slučajeva morbila.

U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mjere epidemiološkog nadzora, koje traju od 7. februara, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon posljednjeg registrovanog slučaja malih boginja.

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa oboljelom osobom, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje oboljeli kao što su kašalj i kijanje, a rijetko indirektnim putem preko svježe kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave tegoba, kod malih boginja traje 7 do 18 dana.

Poslije inkubacije od 7 do 18 dana, dolazi do pojave povišene tjelesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa.

Ovi simptomi malih boginja traju 2 do 4 dana, poslije čega dolazi do skoka tjelesne temperature (preko 40 stepeni Celzijusovih), pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, a ospice se potom šire na trup i ekstremitete.

Oboljela osoba je zarazna posljednjeg dana inkubacije (kada je još uvijek bez tegoba), 4 dana prije izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Upravo je to najopasnije, jer osoba širi virus, a da toga nije ni svjesna. 

Komplikacije su češće kod djece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga, gubitak vida.

Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 oboljelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

u Srbiji još nema dovoljnog obuhvata vakcinacijom, koji treba da iznosi najmanje 95 odsto vakcinisanih.