latinica  ћирилица
03/09/2024 |  17:31 ⇒ 17:33 | Autor: SRNA

Konaković: Јačanjem demokratskih principa obezbijediti rješavanje nesuglasica

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković istakao je da je neophodan zajednički rad zemalja EU, zapadnog Balkana i ostalih na jačanju demokratskih principa, kako bi obezbijedili rješavanje nesuglasica putem dijaloga i zakonskih mehanizama, a ne putem sile i pritisaka.
Konaković na Bledskom forumu - Foto: Ustupljena fotografija
Konaković na Bledskom forumuFoto: Ustupljena fotografija

Konaković, koji je učestvovao u panel-diskusiji Bledskog strateškog foruma pod nazivom "EU poslije izbora - djelovanje ili pasivnost", izrazio je nadu da i u novoj strukturi Evropskog parlamenta i Evropske komisije postoji snažno opredjeljenje za integraciju zemalja koje žele uključenje u EU, da će se zalagati za "zajedničku budućnost".

On je pozvao na razmatranje važećeg mehanizma i metodologije proširenja EU kako bi se uzele u obzir izmijenjene okolnosti, a sa ciljem ostvarivanja efikasnog procesa proširenja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Konaković je naglasio da se proširenjem EU ostvaruju ekonomski interesi BiH, ali i EU te da je to u interesu cijele Evrope.

On je naveo da BiH ostaje opredijeljena za snažnu regionalnu saradnju zemalja zapadnog Balkana, te istakao dosadašnju potpunu usaglašenost BiH u zajedničkoj spoljnoj i bezbjedonosnoj politici EU uz opredjeljenje BiH da se tako nastavi u narednom periodu, navodi se u saopštenju.