latinica  ћирилица
03/09/2024 |  18:25 | Autor: SRNA

Ambasada Ruske Federacije u BiH: Konaković se pridružio antiruskom horu, Moskva nudi dijalog

Ambasada Ruske Federacije u BiH izrazila je žaljenje što se ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković na Bledskom strateškom forumu "pridružio antiruskom horu", iako je Moskva naglasila mnogo puta svoju spremnost za dijalog, uz potpuno uvažavanje nacionalnih interesa Ruske Federacije.
Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu - Foto: Facebook
Ambasada Ruske Federacije u SarajevuFoto: Facebook

Iz Ambasade Rusije u BiH naveli su da su obratili pažnju na nekoliko medijskih saopštenja u vezi sa Konakovićevim nastupom na jednom od panela Bledskog strateškog foruma.

- Između ostalog, gospodin Konaković se poziva na davnašnji razgovor između bivšeg predsjednika Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, te ponovo spominje mitski `ruski maligni uticaj`, i u ovom kontekstu u finalu smrtno plaši sve prisutne – `imamo zajedničkog neprijatelja i on je veoma aktivan` - saopšteno je danas iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se ističe da ruska Ambasada ne smatra da su slične izjave stav BiH i da zato ne vidi potrebu da ih komentariše.

- Ipak, izaziva žaljenje da se gospodin Elmedin Konaković pridružio antiruskom horu. Prema našem mišljenju, ako političar jeste samostalan, hrabar te odgovoran, on nastoji da dobije informacije, kako se kaže, iz originalnog izvora, umjesto da zasniva svoje klimave zaključke na ponavljanju sjećanja penzionisanih političara, koji uz to jesu ponekad beskrupulozni - dodaje se u saopoštenju.

Iz Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu ističu da je Risija, prije svega riječima predsjednika te zemlje Vladimira Putina, uvijek jasno i nedvosmisleno potvrđivala privrženost međunarodnom pravu, odbacujući neka izmišljena "pravila, na kojima se zasniva svijet".

U saopštenju se podsjeća da je Rusija više puta predlagala da se posredstvom dijaloga izradi opšti sistem evropske bezbjednosti, koji bi bio prihvatljiv za sve, te uzimao u obzir nacionalne interese svih učesnika međunarodnih odnosa.

Iz ruske Ambasade su dodali da je ta zemlja kao odgovor dobila nepromišljeno širenje NATO-a, te transformaciju EU u rusofobični projekat.

- U uslovima kada kolektivni Zapad i njegove marionete odbijaju naše konstruktivne prijedloge, štaviše, koriste hibridne metode i proksi instrumente da nanesu Rusiji `strateški poraz`, s ciljem osiguranja bezbjednosti naše zemlje i svih naših građana hoćemo na osnovu utvrđenih doktrinarnih dokumenata – zavisno od razvoja situacije – da primjenjujemo odgovarajuća sredstva - poručili su iz Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju se naglašava da ovo uključuje, kao što je Moskva naglašavala više puta, spremnost za dijalog uz potpuno uvažavanje nacionalnih interesa Ruske Federacije.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je na Bledskom strateškom forumu, između ostalog, da je region zapadnog Balkana i dalje pod malignim uticajem koji teži destabilizaciji susjedstva EU što može dovesti do usporavanja procesa proširenja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslovaa.