latinica  ћирилица
03/09/2024 |  18:58 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Za sve studente koji su na budžetu besplatan smještaj u domovima (VIDEO)

Do početka nove akademske godine preostalo je još mjesec dana.
Studenski dom Nikola Tesla - Foto: RTRS
Studenski dom Nikola TeslaFoto: RTRS

Smještaj u studentskim domovima je besplatan za studente koji su na budžetu.

Oni koji ne uspiju da dobio ovaj smještaj, moraće da izdvoje mnogo više novca jer je cijena stanarina, bar u Banjaluci, drastično povećana u odnosu na prošlu godinu.

Besplatan studentski smještaj i dnevni obrok od tri marke, prednost je za sve one studente koji su na budžetu ali i podsticaj da postignu bolji prosjek. Oni koji provedu prvu godinu u Domu, preporučuju ga i drugim kolegama. Јedno takvo iskustvo s nama je podijelio i student Mašinskog fakulteta Nikola Šobot.

- Hrana je dobra,uslovi generalno u domu su odlični i zaista preporuka svim brucišima je da konkurišu za dom jer je stvarno sve dobro - rekao je Šobot.

Studenti koji "ne ugrabe" svoje mjesto u domu, prinuđeni su na privatni smještaj. Septembar je mjesec najveće potražnje za stanovima, a kada stanodavci takvu situaciju vješto koriste.

Lokacija diktira cijenu, pa tako, za jednu garsonjeru od 30 kvadrata treba izdvojiti minimalno 500 KM. Najbolje to zna Dragan Milivojša, koji četiri godine privatno stanuje.

- Ako uzmemo samo periferiju Banjaluke nemate stana bez 450-500 KM. Ako još dodate troškove režije u toku jednog mjeseca onda to prelazi onu sumu novca koju roditelj može da izdvoji za školovanje - naveo je Dragan Milivojša student Mašinskog fakulteta.

Upravo zbog paprenih cijena stanova, mnogi su već pokucali na vrata Studenskih domova. U Banjaluci, dom rasplaže sa smještajnim kapacitetom od 1250 kreveta. Budući stanari sobu dijele, ali zato je smještaj za studente sa budžeta besplatan.

- Otprilike oko 600-700 studenata svake godine ostane ispod crte, a ove godine je taj broj i povećan jer je smještaj besplatan. Mi smo čak kapacitete kreveta povećali za njih 50 - kaže Dragoslav Topić, direktor Studenskog centra "Nikola Tesla" Banjaluka.

Zbog popunjenih kapaciteta, u Banjaluci se stvorila potreba za izgradnjom još jednog doma, pa su tako već počeli i već pregovori sa Vladom za narednu akademsku godinu. Resorni ministar izgradnju novog studenskog kompleksa, najavljuje i u Ističnom Sarajevu.

- Imamo u pravbu pravljenje jednog velikog studnetskog kompleksa pored Medicinskog fakulteta u Foči u Istočnom Sarajevu. To će biti jedan kompleks koji će zadovoljit ikako domaće tako i strane studente - kaže Željko Budimir, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

A da bi ste ostvarili pravo na besplatan smještaj u Studentskom domu morate da ostvarite uslove - a to su prosjek ocjena i udaljenost od Banjaluke.

Ako ih ispunjavate, ostvarujete pravo da se prijavite na konkurs, koji za brucoše traje do 13. septembra, a za ostale do kraja ovog mjeseca.