latinica  ћирилица
03/09/2024 |  19:20 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Fabrika obuće iz Prnjavora pred zatvaranjem (VIDEO)

Fabrika obuće Viale iz Prnjavora je pred zatvaranjem. Bez posla je ostalo više od 50 radnika. Među njima su i oni koji su duže od dvije decenije radili u ovoj fabrici.
Prnjavor, radnici ispred firme - Foto: RTRS
Prnjavor, radnici ispred firmeFoto: RTRS

Radnicima posljednje dvije plate nisu isplaćene, ali se i pored toga redovno javljaju na posao i ne odustaju od svojih prava.

Brojni radnici u fabrici su radili od osnivanja. Nakon 23 godine saopšteno im je pred kraj radnog vremena da se zatvara i da na posao više ne dolaze. Međutim, radne knjižice nisu dobili. Od svojih prava ne odustaju i danonoćno borave ispred firme.

- Mi radnici smo se našli na ulici, bez ikakvog dokumenta smo izašli iz firme, samo nam je rečeno "od ponedjeljka nemojte više dolaziti" - kaže radnica Grozdana Leburić.

Niko nije dobio dokument o prestanku radnog odnosa. Advokat Nada Živković kaže da su radnici ostali bez posla prije pokretanja stečajnog postupka. Pripremaju materijal za tužbu.

- Svi su to radnici na neodređeno vrijeme, gdje će se u ugovoru regulisati sa kojim danom prestaje radni odnos i koje su obaveze firme prema radniku, odnosno koja su prava radnika. U ovom momentu ovakav način davanja otkaza radniku je nezakonit - kaže Živkovićeva.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže da će grad snositi troškove pravnih savjetnika i eventualnih zastupnika u sudskim sporovima.

- Ono što je za njih posebno važno jeste da ostvare svoja prava u smislu otkaznog roka i otpremnina, ali naravno i do tada neisplaćenih plata i grad će učiniti sve sa svoje strane da to tako i bude - ističe Tomaš.

Vlasnik kompanije nije želio da komentariše trenutnu situaciju.

Prethodno je firma Viale zapošljavala 150 radnika. Većini su otkazi uručeni u proteklih nekoliko mjeseci, a preostalih 50 pred kapijom preduzeća bore se za svoja prava. Osnovano je 2001. godine, a proizvodili su obuću za inostrano tržište.