latinica  ћирилица
03/09/2024 |  19:30 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Da li se proces proširenja EU odvija prema zaslugama ili geopolitici? (VIDEO)

BiH bi uskoro mogla započeti pristupne pregovore sa Evropskom unijom, potvrdila je to predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Tako bi nakon Albanije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine i Moldavije, red konačno došao i na BiH. Da Brisel u svoju uniju poziva ne prema zaslugama, već isključivo iz geopolitičkih razloga, pokazalo se i ovaj put.
BiH - EU - Foto: RTRS
BiH - EUFoto: RTRS

Tradicionalni Bledski strateški forum okupio je brojne državnike i diplomate koji su tradicionalno poslali i primamljive poruke. Tako je Ursula fon der Lajen rekla da bi BiH mogla biti sljedeća s kojom bi mogli biti otpočeti pregovori. Nakon Albanije, Sjeverne Makedonije i vjerovali ili ne, Ukrajine i Moldavije.

- Želimo jaku, konkurentnu i bezbjednu Evropu. To podrazumijeva Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju u našoj Evropskoj uniji, i sve one čije evropske težnje odgovaraju njihovim djelima - kaže Fon der Lajen.

Kaže i da će šest partnera sa Zapadnog Balkana tokom ovog mjeseca usvojiti svoje potpuno nove reformske agende koje su povezane sa šest milijardi evra u evropskim investicijama. BiH prijeti opasnost da ostane bez svog dijela kolača, zbog blokada SDA i to na kantonalnom nivou. Takvih primjera bilo je mnogo.

- Najmanje četiri puta smo se dogovorili kako treba rasporediti i šta s time učiniti i to se ne realizuje. A onda su naši partneri iz Federacije puni usta za BiH, a u suštini na ovaj način nisu samo nama uskratili pare nego su uskratili pare i FBiH - smatra Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

Koliko god približanje Evropskoj uniji bilo uslovljeno geopolitikom, najveći doprinos napretku BiH ka Briselu dali su kadrovi iz Republike Srpske. Činjenica da Brisel stavlja Ukrajinu i Moldaviju ispred nje, da nije tragična, bila bi smiješna.

- Mi smo potpuno motivisani da naše aktivnosti provodimo u skladu sa zacrtanim politikama Republike Srpske i njenih institucija. Nećemo biti nimalo naivni ali poražavajuća je činjenica da neko danas može da kaže da Ukrajina i Moldavija može biti ispred Republike Srpske i FBiH, odnosno BiH. To govori upravo o pokušajima disciplinovanja organa i institucija - istakao je Staša Košarac zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić naveo je da je sit zahtjeva EU i njihovog stalnog postavljanja uslova pred BiH.

- Njima je potpuno jasno da BiH može biti koliko-toliko uređena zemlja ukoliko bude dio EU. Ne može me niko ubijediti da je Ukrajina, Moldavija ispred BiH. U Ukrajini gdje bjesni rat. Ali to govori o politici EU prema BiH - dodao je Nešić.

A moglo bi se reći i o opštoj politici dvostrukih aršina koju Evropska unija godinama vodi. Čak i da u Ukrajini ne bjesni rat, da jasno zna svoje granice i koje teritorije joj pripadaju, ta država je uz Moldaviju i prije izbijanja ratnog sukoba bila na vrhu liste, najkorumpiranijih država.

- Da se Ukrajina nalazi ispred nas to vam samo govori da sav proces proširenja u EU je vezan na jednoj ideološkoj matrici i nema nikakve veze sa stvarnim stanjem u jednoj zemlji koja treba da pristupi Evropskoj uniji - naveo je Željko Budimir ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

To je indirektno potvrdila i sama Ursula fon der Lajen ponavljajući mantru o Rusiji, kao prijetnji. Optužila je Kremlj da uzburkava stare konflikte, koči regionalnu saradnju i sije podjelu između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope. A ko zaista koči evrointegracije BiH i unutrašnji dogovor? Ako kojim slučajem ne zna, neka pita partnere iz Federacije.