latinica  ћирилица
03/09/2024 |  19:30 ⇒ 04/09/2024 | 10:35 | Autor: RTRS

Zlatni fazan - ljubimac uzgajivača Stanka Krstića (VIDEO)

Za zlatnog fazana kažu da je ljepotan među pticama, a uzgaja ga Stanko Krstić iz Unke kod Broda.
Zlatni fazan - Foto: RTRS
Zlatni fazanFoto: RTRS

Osim zlatnog fazana, Stanko uzgaja i srebrnog fazana, ali i ostale mnogobrojne vrste ptica.

Zlatnog fazana krase živopisne boje perja. Mužjak je ljepši od ženke, što je rijetkost u životinjskom svijetu.

- To je najljepša vrsta fazana koja postoji, a porijeklom je iz Azije. Mužjaci plijene ljepotom i zavode ženke, a one su malo neupadljivije. On se u prirodi može vidjeti u crvenoj, plavoj i zelenoj boji i veoma je uočljiv. A ženka se više skriva i teže ju je primijetiti - pojašnjava Stanko.

Ima Stanko i srebrnog fazana, koji je takođe karakterističnog perja. Tu je i devet vrsta papagaja, kanarinci, zebe, koji svi zajedno često zvuče kao orkestar.

Golubovi su najbrojniji i ima ih šest vrsta. Najmanji je dijamantski golub, težak tek nekoliko grama i dugačak pet-šest centimetara. Pomeranski gušan, najveći golub na svijetu, vrsta je u kojoj Stanko uživa.

- Imao sam ženku koju sam nosio na izložbu u Banjaluku. Dođe hiljadu golubova, a ja nju izvadim iz kaveza, viknem hou, ona ide za mnom, pleše...Dođe vrijeme kad ona odlazi, moraš pružiti ljubav drugoj, druga će pružiti ljubav - kaže Stanko.

Ptice su Stanku oduvijek bile velika ljubav, a danas ih ima skoro 400. Uzgajanjem golubova bavi se desetak godina. Znao je preći hiljade kilometara da nabavi neku pticu, a za pojedine vrste kaže, da ih je teže nabaviti nego odgajati.