latinica  ћирилица
03/09/2024 |  22:57 | Autor: SRNA

U Subotici svečano otvoreni 11. "Zavičajni dani"

Manifestacija "Zavičajni dani", koja u Bačkoj njeguje kulturu i tradiciju Srba zapadno od Drine, svečano je otvorena večeras u Subotici.
Subotica, manifestacija "Zavičajni dani" - Foto: SRNA
Subotica, manifestacija "Zavičajni dani"Foto: SRNA

Svečanoj akademiji povodom otvaranja "Zavičajnih dana" u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici prisustvovao je i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović koji je rekao da ovakvi susreti na najbolji način čuvaju srpsku kulturu i tradiciju i pokazuju kako održati vezu sa zavičajem i promovisati ga u novoj sredini.

- Vama je svima jasno da su nama svima najvažniji poslovi koji su vezani za očuvanje našeg identiteta, kulture, tradicije, naših običaja, našeg srpskog jezika i ćirilice, naše vjere pravoslavne, jer samo takvi ćemo sigurno znati na najbolji način da definišemo i sve ono što je i ekonomski razvoj i boljitak i naše Republike Srpske i naše Srbije - rekao je Cicović.

On je istakao da se opstanku srpskog naroda može doprinijeti samo ako postoji jedinstvo i sabornost u trenutku kad su i Republika Srpska i Srbija izložene velikim pritiscima i iskušenjima.

"Imali smo sreću da su dva rukovodstva Republike Srpske i Srbije na čelu sa predsjednikom /Republike Srpske Miloradom/ Dodikom i predsjednikom /Srbije Aleksandrom/ Vučićem su na vrijeme prepoznali sva iskušenja i sve izazove i na vrijeme preduzeli sve što je bilo neophodno da radimo na očuvanju našeg identiteta kulture i tradicije, na našem opstanku", rekao je Cicović.

Ističući da odnosi Republike Srpske i Srbije nisu nikada bili bolji, Cicović je ukazao da Republika Srpska i Srbija zajedno rade na obilježavanju svih značajnih datuma u srpskoj istoriji, na uspostavi kulture sjećanja i pamćenja.

- Republika Srpska i Srbija zajedno slave Dan srskog jedinstva, dan naše zastave, trobojke slavom ovjenčane koja je uvijek bila na čelu slobode i pravde, i uvijek kada smo slavili svoju slobodu i pravdu, slali smo potpuno jasnu poruku da razumijemo da isto tako treba da nam bude važna sloboda i budućnost naših komšija, i svih koji treba sa nama da grade budućnost na ovom prostoru - rekao je Cicović.

Skup je pozdravio i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je istakao da "Zavičajni dani" iz godine u godinu prerastaju u festival koji obogaćuje festivalsku ponudu Subotice i značajno dorpinosi afirmaciji tog grada i Srbije.

Bakić je ukazao da "Zavičajni dani" nisu samo folklorna i umjetnička manifestacija i ukazao da je u djelo pretočena ideja da se uspomene, prošlost i obilježja zavičaja otrgnu od zaborava i da se istovremeno afirmiše njegovanje različitosti i tolerancije.

Gradonačelnik Subotice rekao je da je bogata srpska kulturna materijalna i nematerijalna baština mnogo puta bila na udaru sa svih strana i da "danas žele da je prisvoje i oni koji nikada nisu imali sopstvenu".

- Svedoci smo tih pokušaja na Kosovu i Metohiji. Ali odolećemo u svim nastojanjima da sačuvamo kulturu, običaje i tradiciju kako naših ljudi u južnoj srpskoj pokrajini, kao što su je sačuvali oni koji su na ove prostore dolazili početkom 90-tih godina prošlog veka iz ratom zahvaćenih područja bivše Јugoslavije, kao i naši sunarodnici koji su ostali na svojim ognjištima u državama iz regiona - rekao je Bakić.

On je ocijenio da bi ovakvu manifestaciju trebalo da ima svaki gradu u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Bakić je istakao da je za Suboticu, koja je na svjetskoj mapi prepoznatljiva po gostoprimstvu, toleranciji, poštovanju i uvažavanju različitosti i opredeljenju za zajedništvo, ovo vrlo značajna manifestacija i da je izueztno važno da Srbi sa jedne i sa druge starne Drine i dalje intenzivno sarađuju.

Savez srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga, koji organizuje manifestaciju "Zavičajni dani" uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, uručio je večeras šefu Predstavništva Mlađenu Cicoviću Povelju za izuze doprinos u razvoju i očuvanju srpske kulture i baštine.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici republiličke i pokrajinske vlasti, a u umjetničkom dijelu učestvovali su, između ostalih i crkveni hor "Sveti Roman Melod" i književnici Ratomir Rale Damjanović i Sanja Ivanović.

U okviru ovogodišnjih, 11. "Zavičajnih dana", do 7. septembra biće prikazan bogat program, a sutra će u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici biti održan humanitarni koncert horova, pjevačkih grupa i solista, a prihod od koncerta namijenjen je za izgradnju crkve Svetog arhiđakona Stefana na Kelebiji.

Četvrtak je posvećen najmlađima, te će pjesnici za djecu Tode Nikoletić i Branimir Rosić obići đake OŠ "Vuk Karadžić" u Bajmoku, dok će na gradskom trgu biti održana Konferencija beba, koje će se takmičiti u nekoliko disciplina, a biće održan i Festival sporta za djecu.

Nastupi brojnih folklornih i izvornih grupa iz Srbije, Republike Srpske i regiona održaće se u petak i subotu, a poslije njih na centralnoj bini koncerte će održati krajiške grupe "Sinovi Manjače" i "Јandrino jato", koji će nastupiti u petak, kao i etno grupa "Trag" iz Banjaluke, koja će nastupiti u subotu.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji podržava manifestaciu "Zavičajni dani" od samog početka, kao i organizatora manifestacije Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga u svim aktivnostima, aktivno dopririnoseći njegovom djelovanju i razvoju.