latinica  ћирилица
04/09/2024 |  07:48 ⇒ 09:06 | Autor: RTS

Šesti dan blokade institucija na sjeveru Kosova i Metohije

Nema nagovještaja da će policija koja već šest dana drži u blokadi zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije osloboditi ove objekte.
Kosovska Mitrovica, okupljanje Srba (Foto: TANJUG/STR/bs) -
Kosovska Mitrovica, okupljanje Srba (Foto: TANJUG/STR/bs)

Na zgradama su table sa natpisima više ministarstava vlade u Prištini, a skinuti su nazivi srpskih institucija.

Više stotina zaposlenih prethodnih dana bezuspješno je pokušalo da uđe u kancelarije institucija vlade Srbije, u kojima su radili sve do prošle nedjelje.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi teror na sjeveru KiM, kao i da sada hoće da hapsi i političke predstavnike srpskog naroda kako bi ostvario svoj naum - da pola Srba protjera, a drugu polovinu pohapsi.

- Nalozi da se čelnici Srpske liste saslušaju u svojstvu "osumnjičenih", zbog navodnog falsifikovanja dokumenata je pokazatelj brutalnog političkog progona lidera Srba sa sjevera KiM koji je naredio Aljbin Kurti i koji će imati dalekosežne posljedice - napisao je Petković na društvenoj mreži Iks.

Potpredsjednik Srpske liste Dragiša Milović izjavio je da se od srpskih predsjednika privremenih organa na Kosovu i Metohiji traži da daju izjave zbog navodno falsifikovanog potpisa.

- Imam informaciju da se traži da se daju izjave, od pojedinih predsjednika privremenih organa i direktora ovih naših institucija, da se 5. septembra jave u regionalnu jedinicu na sjever i daju izjavu zbog navodnog falsifikovanog potpisa - rekao je Milović.