latinica  ћирилица
04/09/2024 |  07:48 | Autor: TANЈUG

Završen 11. Kustendorf klasik na Mećavniku

Izvođenjem tradicionalne srpske pesme "Tamo daleko" u interpetraciji ruskih i bjeloruskih učenika muzičkih škola, dodjelom "matrjoški" i dramskom operom "Šum šume preko polja" Aleksandra Sedlara večeras je pod vedrim nebom na Mećavniku završen 11. Kustendorf klasik.
Dodijeljene nagrade na Kustendorfu klasiku - Foto: TANЈUG
Dodijeljene nagrade na Kustendorfu klasikuFoto: TANЈUG

Zlatna matrijoška otišla je u ruke srpskom violinisti Matiji Spasojeviću sa Muzičke akademije u Beogradu, srebrna ruskom pijanisti Sergeju Paženovu sa Muzičkae akademije u Omsku, a bronzana bjeloruskom saksofonisti Dimitriju Šuvalovu sa Muzičke akademije u Minsku.

Specijalna nagrada, među 36 mladih umjetnika iz Srbije, Rusije i Bjelorusije koji su učestvovali u takmičarskom programu, dodijeljena je klasi harmonikaša sa Fakulteta muzičke ummetnosti u Nišu.

Osnivač festivala i reditelj Emir Kusturica zatvorio je festival uz citat da je životna ideja uvijek jača kad je u pitanju fikcija i da je mnogo snažnija od realnosti.

- Mislim da to artikuliše život pobjednika i onih koji će sljedeći put da pobijede da nastave da se bave tom umjetnišću, jer je možda od svih najuzvišenija. Kako rekoše teoretičari, sve druge umjetnosti nastoje da postanu muzika, kako drugačije da tumačimo moj bijeg iz filma u muziku!? Svečano mogu da objavim da se upravo sad iz muzike vraćam u film što dubinski potvrđuje da svi težimo da budemo muzika - poručio je Kusturica.