latinica  ћирилица
04/09/2024 |  08:29 ⇒ 11:45 | Autor: RTRS

Preminuo Bora Đorđević

Legendarni Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, frontmen jednog od najpoznatijih rok sastava na Balkanu, Riblje čorbe, preminuo je jutros u 72. godini.
Borislav Boro Đorđević (Foto: Facebook - Riblja Čorba) -
Borislav Boro Đorđević (Foto: Facebook - Riblja Čorba)

Informaciju je na svojoj Fejsbuk stranici objavila njegova grupa Riblja čorba.

Borisav Bora Đorđević (1952) bio je rok pjesnik, pjevač i glavni autor rok grupe Riblja čorba, sa kojom je snimio neke od najznačajnijih pjesama srpske i jugoslovenske muzičke scene, poput "Pogledaj dom svoj anđele" i "Lutka sa naslovne strane".

Kontroverzan, ali sa beskrajnim talentom za pisanje pjesama.

Prostim jezikom znao je da iskaže i najdublje emocije.

Poznat po nadimku Bora Čorba, rođen je u Čačku 1. novembra 1952. godine. Đorđević je bio glavni vokal i tekstopisac sastava "Riblja čorba" od osnivanja 1978. godine. Prije toga, bio je član grupa "Suncokreti" i "Rani mraz".

Bora Čorba je bio jedan od najpoznatijih muzičara srpske i jugoslovenske rok scene, sa velikim brojem obožavatelja, i upečatljiva i uticajna javna ličnost.

Poslije Pete beogradske gimnazije u Beogradu upisuje Pravni fakultet, a poslije dvije godine studija, pokušava da upiše Fakultet dramskih umjetnosti. Nije primljen na glumu, ali je uspio da upiše pozorišnu organizaciju, gdje je dugo bio u statusu apsolventa.

Popularnost grupe "Riblja čorba" zasnivala se na provokativnim društveno-orijentisanim numerama, a Bora je postao jedan od najkontroverznijih muzičara u Јugoslaviji.

Nakon izdavanja albuma Koza nostra 1990. godine, Đorđević je bio optužen zbog "vrijeđanja radničke klase Јugoslavije", ali su optužbe odbačene.

Bio je član Gradskog odbora DSS-a u Beogradu, a posle političkih promena u Srbiji, jedno vrijeme je bio na poziciji savetnika ministra kulture u Vladi Srbije. Poslije godinu dana, daje ostavku.

Iz braka sa Draganom Đorđević, ima sina Borisa. Po drugi put se 2009. godine oženio Aleksandrom koju je upoznao na turneji u SAD, ali su se razveli poslije četiri godine braka.

Bora Đorđević je dobitnik nagrade Akademije Ivo Andrić za knjigu poezije Pusto ostrvo. Počasni je građanin Čačka od 2022. godine.

Učestvovao je na Beogradskom proleću, Hit paradi, Beogradskom saboru.

Među bezvremenskim albumima „Riblje čorbe“ čiji je Bora bio osnivač, zajedno sa Mišom Aleksićem, Ratkom Kojićem i Miroslavom Milatovićem, su Kost u grlu, Mrtva priroda, Istina, Ujed za dušu, Labudova pesma, Trilogija...

Ostaće Bora upamćen po samo njemu svojstvenom izvođenju numera: Lutka sa naslovne strane, Dobro jutro, Kad padne noć, Ostani đubre do kraja, Dva dinara druže, Kad sam bio mlad, Kad hodaš, Pogledaj dom svoj, anđele, Al Kapone, Avionu slomiću ti krila, Hoću, majko hoću, Јedino moje, Ljubav ovde više ne stanuje...

Borislav Bora Đorđević ostavio je neizbrisiv trag na srpskoj, ali i regionalnoj muzičkoj sceni.