latinica  ћирилица
04/09/2024 |  08:46 ⇒ 08:46 | Autor: RTRS

Od sutra u Muzeju savremene umjetnosti Srpske izložba "Nova Era"

Sutra će u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci svečano biti otvorena grupna izložba "Nova Era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama".
Izložba "Nova era" (Foto: msurs.net) -
Izložba "Nova era" (Foto: msurs.net)

Intermedijsku izložbu realizuju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzej savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Galerija "Božidar Јakac", Muzej moderne i savremene umjetnosti iz Kostanjevice na Krki.

Izložba "Nova Era" je prethodno predstavljena u Novom Sadu i Kostanjevici na Krki sa čim se nastavlja višegodišnja uspješna saradnja između ovih institucija koje grade dinamičnu savremenu umjetničku scenu u sredinama u kojima djeluju, ali i šire.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi 12 umjetnika i umjetničkih grupa iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije izabranih od strane kustosa tri partnerske institucije.

- Pomenute tri ustanove kulture okupili su umjetnike koji se u svojim stvaralačkim praksama dosljedno i dugoročno posvećuju odnosu između čovjeka i prirode, dajući umjetnički komentar i odgovor na neke od najaktuelnijih tema savremenog društva - ekologiju, klimatske i društvene promjene i očuvanje životne sredine - navedeno je u saopštenju Muzeja.

Postavka "Nova Era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama" jeste dio projekta "Kultura i kreativnost za zapadni Balkan" finansiran od strane Evropske unije, a koji ima za cilj unapređenje dijaloga na zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

- Posjetioci će na izložbi moći da pogledaju radove u različitim medijima, od slikarstva, video-radova, instalacija do novomedijskih umjetnosti i bioekoloških praksi kao posebnog izraza u savremenoj umjetnosti. Organizovanjem velike grupne izložbe umjetnika iz regiona otvara se mogućnost za stvaranje jedinstvene platforme za kulturni i umjetnički dijalog i samim tim pozicionira lokalna umjetnička scena u evropski kontekst - navedeno je u saopštenju.

Izložbu će pratiti i serija programa sa panel diskusijama i produkcija podkast emisija, koje će se fokusirati na ciljeve projekta.

Izložba će biti otvorena do 5. novembra 2024. godine.