latinica  ћирилица
04/09/2024 |  09:39 | Autor: SRNA

Kojić: Djeca u Srpskoj treba da uče o srpskom stradanju

Djeca u Republici Srpskoj treba da uče o formiranju Vojske Republike Srpske i o srpskom stradanju u Kravici, Bjelovcu, Skelanima i svim selima gdje je Zulfo Tursunović, otac predsjedika Skupštine opštine Srebrenica, sijao strah, rekao je predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

Kojić je istakao da je Salko Tursunović, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, posljednja osoba koja može da komentariše prijedlog za izučavanje predmeta Istorija u Republici Srpskoj jer je "njegov otac činio zločine, što djeca u Srpskoj treba da znaju i ne zaborave".

On je podsjetio da je Zulfo Tursunovića, koji više nije među živima, uz Nasera Orića jedan od najodgovornijih za ubistva Srba u Podrinju, a da je njegov sin komentarisao nastavni program iz predmeta Istorija.

- Poručujem mu da je ovo jedini put i način da se istini pogleda u oči i da djeca treba da nauče da je u Podrinju ubijeno 3.267 Srba, mahom civila - naglasio je Kojić.

On je naglasio je da je jedan od zagovornika na svakom sastanku sa predstavnicima institucija Republike Srpske da se mlađim generacijama uvede ova tematika kao nešto što moraju da nauče i saznaju za stradanja našeg naroda.

Kojić je napomenuo da Tursunović poziva Tužilaštvo da zaštiti povratničku djecu od neke manipulacije, te je upitao ko je uopšte Salko da priča o nastavnom programu u Republici Srpskoj.

- Poručujem mu da da djeca treba da uče o formiranju Vojske Republike Srpske, da treba da uče o stradanju i u Kravici i u Bjelovcu, Skelanima, Zalazju, Brežanima, Podravanju, ali i svim onim selima gdje je njegov babo sijao strah - naglasio je Kojić.

On je istakao da djeca treba da obiđu stratišta, da čuju priču Brane Vučetića kojeg je Salkov otac ispitivao i šamarao iako je Brano imao samo devet godina.

- Toga se Salko boji, pa kao nekakav junak sad želi da bude "zaštitnik" onih kojima u Republici Srpskoj nije potrebna zaštita jer žive potpuno mirno, sigurno i slobodno, kao što živi i sam Salko koji je ranjen kao pripadnik "Živiničkih osa" - naveo je Kojić.

Kojić je rekao da ga je Salko Tursunović presretao u gradu i skretao mu pažnju da ga ne pominje u svojim medijskim nastupima vjerovatno da bi se, kako smatra, sakrila istina o prošlosti i ulozi njega i njegovog pokojnog oca.

To je, istakao je Kojić, samo jedan od pritisaka na porodice srpskih žrtava kako bi se sačuvao mit o lažnom genocidu.

Kojić pita da li Salko ima obraza da govori kako je ovo što će se učiti u predmetu Istorija indokrinacija laži i mržnje, te dodaje da bi Tursunović da natjera sve da uče o lažnom genocidu.

Njemu, dodao je Kojić, nije dovoljno što je više od 50 odsto svijeta dalo svoj sud o događajima u proteklom ratu na ovom području i sada pred izbore izigrava nekakvog heroja s ciljem da se opet dočepa vlasti i živi lagodno od Republike Srpske.

- Zauzvrat će koristiti svaku priliku da udari što jače po Srpskoj, da drži moralne pridike i daje sebi za pravo da komentariše generala VRS Ratka Mladića i prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića - naglasio je Kojić.

On je rekao da organizacija na čijem je čelu pozdravlja ovo što je uradilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i poziva ih da uvedu pod obavezno za djecu obilazak svih stratišta gdje su Srbi ginuli.

- To je potrebno kako bi sva djeca naučila šta se dešavalo i da znaju da smo i mi stradalnici, kako se to više nikome ne bi desilo u budućnosti, a znamo da je istorija učiteljica života i kao takva mora učiti sve istini - zaključio je Kojić.

Tursunović je juče izdao saopštenje u kojem se osvrnuo na uvođenje nastavne teme "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat" u devetom razredu osnovnih škola U Republici Srpskoj, ocijenivši da je to "alarmantan korak unazad, koji prijeti da uništi generacije mladih ljudi kroz indoktrinaciju lažima i mržnjom".