latinica  ћирилица
04/09/2024 |  09:51 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Požar na Majevici, gori nekoliko desetina hektara šume

Šumski požar rasplamsao se na prostoru Majevice između Lipovica i Busije i zahvatio je površinu od nekoliko desetina hektara.
Lopare - požar (arhiv) - Foto: SRNA
Lopare - požar (arhiv)Foto: SRNA

- Svi naši vatrogasci od sinoć su na terenu i gase požar, ali nam je neophodna pomoć tako da sam pozvao kolege iz Bijeljine, Zvornika i susjednih opština da nam se pridruže kako bi zaustavili njegovo širenje - rekao je starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Lopare Јovo Đurić.

On kaže da je situacija loša jer se požar rasplamsao i uputio je apel pripadnicima Šumskog gazdinstva "Majevica" Lopare, mještanima i svim građanima koji su u mogućnosti da pomognu u gašenju požara.

Požar je buknuo juče u poslijepodnevnim satima i bio ugašen, a zatim se aktivirao ponovo oko 19.00 časova.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić, koji je noć proveo na požarištu, pozvao je nadležne organe da utvrde uzrok nastanka požara kako bi se stalo u kraj neodgovornim pojedincima koji svojim postupcima dovode do velike materijalne štete, ugrožavanja ljudskih života i velike opasnosti po cijelo društvo.

- Naši hrabri vatrogasci, koji su samo ovog ljeta imali mnogo ovakvih intervencija, za koje je uzrok uglavnom nepažnja neodgovornih pojedinaca, nemaju vremena za spavanje, ni za bilo kakav odmor - naveo je Savić.

On je uputio apel građanima da ne pale ni korov, ni otpad, jer je velika mogućnost nastanka požara na visokim temperaturama i suši koja traje.

U ispomoć kolegama u Loparama jutros je iz Bijeljine upućeno vatrogasno vozilo i četiri vatrogasca, rekao je starješina jedinice Mile Spasojević.

On kaže da se i u Bijeljini vatrogasci do iznemoglosti bore sa požarima na otvorenom kojih je u prosjeku tri dnevno u avgustu, a jutros je intervenisano na lokalitetu prema nekadašnjoj šećerani gdje je gorila trava.