latinica  ћирилица
04/09/2024 |  10:08 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Svečano otvorena Bolnica "Sveti apostol Luka"; Јedan od najvažnijih projekata u modernoj istoriji Doboja (FOTO/VIDEO)

U Doboju je danas, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske, svečano otvorena novoizgrađena Bolnica "Sveti apostol Luka".
Otvaranje bolnice "Sveti Apostol Luka" Doboj - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Otvaranje bolnice "Sveti Apostol Luka" DobojFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nakon svečanog otvaranja bolnicu su obišli zvaničnici Republike Srpske i upoznali se o najsavremenoj opremi kojom rasplaže.

Zdrastveni radnici predstavili su zvaničnicima Srpske odjeljenja bolnice i upoznali ih kakve sve usluge će pacijenti tu moći da dobiju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je sa pažnjom saslušao kako će se pacijentima pružati usluge u Urgentnom bloku koji ima i poseban pristup, najkraći pristup sa magistralnog puta.

Zajedio sa zvaničnicima je i ljekar Danica Grujičić iz Beograda.

Obilazak bolnice u Doboju (Foto: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nova Bolnica u Doboju izgrađena zahvaljujući saradnji sa Kinom i politici predsjednika Si Đipinga "Pojas i put".

Srpski član Predsjedništav BiH Željka Cvijanović istakla je da je gradnja Bolnice važan projekat, poručujući da će rukovodstvo Srpske nastaviti da se odgovorno odnosimo prema građanima u cijeloj Srpskoj.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da su ulaganja u zdravstvo odraz snage i moći Republike Srpske.

- Ovo je jedna u nizu bolnica koje smo sagradili na prostoru Republike Srpske - rekao je Višković.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da će nova Bolnica donijeti veliki benefit i da je Doboj ovo davno zaslužio.

- Ovo je sigurno drugi centra zdravlja u Republici Srpskoj - naglasio je Stevandić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će nova Bolnica služiti građanima dobojske regije, da je rezultat uspješne saradnje svih nivoa vlasti i da će značajno unaprijediti razvoj zdravstvenog sistema Srpske.

Glavni inženjer kompanije Čajna Sinofarm Internešnel Korporejšn Fu Kijang rekao je da je projekat uspješno završen zahvaljujući saradnji Vlade Republike Srpske i ove kompanije.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da je gradnja nove bolnice jedan od najvažnijih projekata u modernoj istoriji ovog grada, zahvalivši zvaničnicima Srpske za podršku.

- Neka ova bolnica bude na usluzi svim građanima Doboja i čitave regije - istakao je Јerinić.

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić rekao je da je danas veliki dan i da je ostvaren san o modernom zdravstvenom centru koji će biti na usluzi građanima Republike Srpske i BiH.

- Bolnica Doboj će biti nezaobilazan faktor u zdravstvu Republike Srpske i centar pružanja usluga. Zahvaljujem predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku za kojeg možemo reći da je idejni tvorac gradnje bolnice - rekao je Gajić.

Ukupna vrijednost projekta nove dobojske Bolnice je oko 104 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske.

Bolnica raspolaže sa 450 kreveta i projektovana je da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije i okoline.

 

Bolnica, između ostalog, ima glavni operacioni blok, urgentni blok sa operacionom salom, službu intenzivne medicine za nehirurške grane, salu za angiografiju, laboratoriju, porodilište, dijagnostički centar za više od 20 radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa specijalističkim konsultacijama, kao i terapijsku onkološku dnevnu bolnicu.

Bolnicu je izgradila kineska kompanija Sinofarm.

Pogledajte kako izgleda nova Bolnica "Sveti aposto Luka"