latinica  ћирилица
04/09/2024 |  10:23 ⇒ 10:27 | Autor: TANЈUG

Otvaranje dionice Koridora 5C i mosta "Hercegovina"

Službeno će danas biti otvorena nova dionica Koridora 5C Počitelj - Zvirovići, a najvažniji dio ove deionice je most "Hercegovina", dugačak oko jednog kilometra.
Koridor 5C - Foto: Ustupljena fotografija
Koridor 5CFoto: Ustupljena fotografija

Na svečanom otvorenju će govoriti direktor ЈP Autoceste FBiH Denis Lasić, premijer FBiH Nermin Nikšić, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj - Zvirovići potpisan je 20. juna 2019. godine, a podijeljen je u dva LOT-a. Prvi LOT je obuhvatao dio trase do mosta "Hercegovina" i od mosta "Hercegovina" do petlje Zvirovići i izgradili su je Kinezi.



Drugi LOT obuhvatao je gradnju grandioznog mosta "Hercegovina" čiju su izgradnju u konzorcijumu izgradili Azvirt i kineske kompanije Sinohidro i Pauerčajna.

U sklopu poddionice Počitelj - Zvirovići izgrađeni su petlja Počitelj, tunel Počitelj, tri vijadukta i otvorena trasa kao i veliki most "Hercegovina".

Poddionica Počitelj - Zvirovići povezuje se na ranije završenu dionicu Međugorje - Bijača dužine deset kilometara. Autoput od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskim autoputem Dalmatino.

Na ovoj doonici nalaze se dva mosta "Studenčica" i "Trebižat", vijadukt Pavlovići i tunel Bijela Vlaka.