latinica  ћирилица
04/09/2024 |  10:50 ⇒ 10:52 | Autor: RTRS

Predstava "Gospođica" NPRS osvojila Sankt Peterburg (FOTO)

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske predstavom "Gospođica" osvojio je publiku najstarijeg nacionalnog pozorišta u Rusiji, "Aleksandrinski". Dva dana izvođenja predstave na 15. Međunarodnom pozorišnom festivalu u Sankt Peterburgu bila su nagrađena stojećim ovacijama, gromoglasnim pljeskom u prepunom pozorištu koje postoji više od 250 godina.
Ansambl NPRS u Sankt Peterburgu, predstava "Gospođica" - Foto: Ustupljena fotografija
Ansambl NPRS u Sankt Peterburgu, predstava "Gospođica"Foto: Ustupljena fotografija

Za višestruko nagrađivanu "Gospođicu" ovo je bila prva međunarodna turneja. I to više nego uspješna, potvrdili su to direktor ruskog pozorišta Alaksandar Malič i umjetnički direktor Nikita Kobeljev koji kažu da su stojeće ovacije prava rijetkost u "Aleksandrinskom", naročito jer je predstava izvedena na srpskom jeziku.

Inače, program ovog festivala čine predstave rađene po klasičnim djelima, ali i predstave savremene drame. Pravi izbor za nacionalno pozorište Srpske bila je upravo "Gospođica" u čijoj je osnovi novela Ive Andrića, nobelovca i jednog od glavnih srpskih pisaca 20 vijeka.

Slađana Zrnić u ulozi Gospođice (Ustupljena fotografija)

Predstava je izvedena na Novoj sceni "Aleksandrinskog", jednoj od najboljih i najsavremenijih pozornica na svijetu. Na toj pozornici, koja je osavremenila najstarije pozorište u Rusiji, u sezoni se prikaže i do pet premijera i više od 120 predstava.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske ističu da je bilo zadovoljstvo i čast predstaviti se zahtjevnoj publici koja baštini toliko dugu tradiciju pozorišta, na svom jeziku, doprijeti scenskim nastupom i emocijom do publike, u pozorištu koje gaji nacionalnu kulturu, promoviše vrijednosti umjetnosti, a ugošćava pozorišta koja utiču na kulturni pejzaž svojih zemalja i nacije.

Gostovanje Narodnog pozorišta Republike Srpske rezultat je saradnje sa "Aleksandrinskim" teatrom koja je započeta u martu prošle godine, a riječ je o prvoj saradnji sa jednim nacionalnim pozorištem u Rusiji.