latinica  ћирилица
04/09/2024 |  10:51 ⇒ 10:54 | Autor: TANЈUG

Dačić: Izazivanje konfuzije - cilj izjava o navodnom preseljenju Srba sa Kosmeta

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su tvrdnje pojedinih opozicionara da Srbija navodno planira da preseli Srbe sa sjevera Kosova u Rašku /Sandžak/ smišljene sa ciljem da se unese što više konfuzije među srpskim narodom u južnoj pokrajini i ne dozvoli da Srbija bude jaka i stabilna.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Povodom tvrdnji opozicionara Nenada Čanka i Sonje Biserko da Beograd planira preseljenje Srba sa sjevera Kosova u Rašku, Dačić je ocijenio da se tako stvara slika da srpska država navodno dozvoljava teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koji sprovodi premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti.

- Šta je navelo Čanka i Biserko da to kažu? Pa, očigledno da je to smišljeno i da im je neko dao tu tezu. Јa još nisam čuo da su Čanak i Biserko negde branili Srbe - rekao je Dačić.

Dačić kaže da je cilj ovakvih izjava i da se izazove politička nestabilnost i u Raškoj, gdje živi bošnjačko stanovništvo, ali da je, bez obzira na sve te izjave, situacija u Srbiji u višenacionalnim sredinama stabilna i za primjer u regionu.

Prema njegovim riječima, sve što radi Čanak, Biserko i ostali jeste stvaranje klime u kojoj se neće dozvoliti da Srbija bude stabilna, jaka i da se razvija, jer kao takva predstavlja prepreku za dominaciju nekih parcijalnih interesa stranih sila u regionu.

Dačić je za TV Pink ukazao da je interes tih sila da u regionu bude nestabilnost, jer kada je stabilno, njih niko ne bi ni zvao.

- Riječ je o paklenom cilju da se Kosovo i Metohija "oslobode" od svih Srba i da se stvori atmosfera da misle da je tu više nemoguće živjeti. Zato je bitno imati jedinstvenu nacionalnu politiku i dati podršku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i rukovodstvu u pregovrima ako se uopšte budu vodili - rekao je Dačić.

On je ukazao da se i občino gluvonijema međunarodna zajednica, ipak, glasila, povodom posljednjih nasilnih poteza vlasti u Prištini i osidula Kurtijeve izjave i ponašanje na Kosovu i Metohiji, čiji je stratšeki cilj da napravi etnički čisto Kosovo.

Dačić je rekao da razni ljudi žele da prikažu da borba Srbije protiv vjerskog, kriminalnog, političkog ekstremizma znači da se država bori protiv Bošnjaka, muslimana iako svi znaju da su vehabije najveći neprijatelji samog bošnjačkog naroda.

- U Srbiji su svi ravnopravni, jedino ne može da se toleriše organizovanje radi vršenja krivičnih djela, uključujući i terorizam protiv države - poručio je Dačić.