latinica  ћирилица
04/09/2024 |  11:39 ⇒ 14:38 | Autor: sputniknews.com

Putin rekao Vulinu: Čekamo Vučića na forumu BRIKS; Stigla i lična poruka predsjednika Srbije

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sa potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFIEV / SPUTNIK) -
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFIEV / SPUTNIK)

Srpski ministar prenio je ličnu poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na početku razgovora, Putin je izrazio nadu da će potpredsjednik srpske vlade ocijeniti mogućnost saradnje Beograda sa ruskim Dalekim istokom.

- Nadam se da će vaše poslovno putovanje u svakom slučaju biti uspješno i korisno, moći ćete pažljivo da sagledate i procijenite mogućnosti saradnje sa tako velikim i perspektivnim regionom Ruske Federacije kao što je Daleki istok - rekao je on.

Kako je istakao, Rusija igra značajnu ulogu u osiguranju energenata Srbiji na odličnim uslovima za Beograd.

- Nažalost, što se tiče trgovinskih i ekonomskih veza, vidimo blagi pad obima trgovine, znam da se vi u Vladi Srbije, bavite tim pitanjima - rekao je Putin tokom sastanka.

Očekujemo Vučića na forumu BRIKS u Kazanju, istakao je Putin.

- Prenesite pozdrave predsjedniku Vučiću. Čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera BRIKS u Kazanju u formatu BRIKS "autrič". Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsednik prihvatiti - zaključio je Putin.

Vulin, sa svoje strane, rekao je da je za njega velika čast i privilegija da razgovara sa Putinom.

- Vjerujte da je to veliko ohrabrenje za sve Srbe. Kada Rusija brine o Srbiji, kada joj je stalo gdje živi i šta Srbija radi, onda je i nama Srbima lakše. Da Rusija nije opstala svih ovih vekova ne bi bilo ni Srbije. Mi smo narodi koje povezuje ne samo zajednička prošlost, nego i budućnost. Koristim ovu priliku i velika mi je čast što mogu to da uradim da Vam prenesem lične, srdačne, bratske pozdrave predsednika Aleksandra Vučića i njegovu želju da nastavite još dugo da budete tako krepki, zdravi, mudri i da vodite svoju zemlju na dobrobit naroda Rusije -  rekao je potpredsjednik srpske Vlade Vulin.

- Republika Srpska je takođe predmet naše velike brige, naše velike zabrinutosti, jer postoje snažni pritisci da se Republika Srpska umanji i da se Dejtonski sporazum promeni. To nije moguće ukoliko želite mir i stabilnost. Predsjednik /Srbije Aleksandar/ Vučić je najveći garant mira i stabilnosti u našoj regiji - rekao je Vulin na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Vladivostoku. On je zahvalio Putinu na ogromnom ličnom doprinosu razvoju odnosa Srbije i Rusije, kao i ogromnom ličnom doprinosu očuvanju istine, javio je Sputnjik. Hvala Vam što ste nam pomogli da se uspešno borimo protiv pokušaja donošenja rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici. Hvala na ličnom doprinosu u očuvanju istine i pomoći u našoj borbi da se ne donese lažna rezolucija o Srebrenici. Vi ste nas razumeli i snažno ste nas podržali. To ste uradili 2015. godine kada je Velika Britanija pokušala u Savetu bezbednosti da donese takvu rezoluciju i, kao što vidite, mi to pamtimo i ne možemo da zaboravimo Vaš lični doprinos našoj borbi za istinu o srpskom narodu - poručio je Vulin.

Vulin je tokom sastanka istakao da je i njemu i svim Srbima velika čast i privilegija što danas razgovara sa ruskim predsjednikom, uz napomenu da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji niti će ući u NATO sve dok je na vlasti predsjednik Vučić.

Srbija je ne samo strateški partner Rusije, Srbija je i saveznik Rusije.

- I zbog toga je pritisak na nas sa strane Zapada ogroman. Ali Srbija koju vodi Aleksandar Vučić je Srbija koja nikada neće postati članica NATO, koja nikada neće uvesti sankcije Rusiji i koja nikad neće dozvoliti da se sa njene teritorije sprovode bilo kakve antiruske akcije. Srbija nije postala i neće postati deo antiruske histerije. Mi Rusiju poštujemo, cenimo, i forum na kojem se nalazimo je dokaz koliko je pogrešan i koliko je glup pokušaj da se Rusija izoluje. To jednostavno nije moguće. Srbija nikada neće učestvovati u takvoj politici - dodao je Vulin.

Srpski ministar se osvrnuo i na situaciju u Republici Srpskoj.