latinica  ћирилица
04/09/2024 |  11:48 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

Dodik: Odlična saradnja sa kineskim kompanijama, gradimo kao jake i moćne zemlje (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je nova Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju izgrađena zahvaljujući saradnji sa Kinom i politici predsjednika Si Đipinga "Pojas i put".
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Kada smo razumjeli o čemu se radi, nismo oklijevali da pokušamo animiramo kineske kompanije da sarađujemo. Sjećam se davnog odlaska u ovu kompaniju /Čajna Sinofarm Internešnel Korporejšn/ i dogovora da krenemo, a danas mogu da kažem da iza nas stoji objekat izgrađen po vrhunskim standardima - istakao je Dodik na ceremoniji svečanog otvaranja nove dobojske Bolnice.

On je rekao i da je politika kineskog predsjednika omogućila ne samo gradnju ove bolnice, već i Termoelektrane Stanari, kao prvog projekta iz inicijative "Pojas i put".

- Ponosan sam na činjenicu da sam imao priliku da rukovodim jednim snažnim i moćnim timom u Republici Srpskoj i pokažemo sposobnost da izgradimo projekte koje grade moćne i jake zemlje - istakao je Dodik, ističući odličnu saradnju sa kineskim kompanijama.

Dodik je istakao da je pred Republikom Srpskom još mnogo projekata koji podrazumijevaju izgradnju bolnice u Trebinju, modernizaciju i rekonstrukciju bolnice u Prijedoru, uz organizaciju medicinskog sektora koji će služiti medicini u svim obnovljenim i moodernizovanim objektima.

- Zato ćemo u narednom periodu organizovati stručne posjete i /direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije/ Danica Grujičić pristala je da budem njen čovjek podrške koja će raditi taj dio posla u Srpskoj - istakao je Dodik.

On je naglasio da je podvig izgraditi bolnicu, podsjetivši da je uloženo 104 miliona KM u teškim i izazovnim vremenima.

- Republika Srpska u percepciji nekih nije bila predviđena da živi. Samo ljubav koju imate i prenosite na nas ona opstaje. Mogu reći da sudbina Srpske zavisi od nas. Ne smijemo da griješimo kada se stavimo na put i projekat koji se zove Republike Srpska. Srpska živi duže od nekih drugih država na ovim prostorima. Stvorena je da bude trajna jer je voljena i da bude okvir za našu slobodu - rekao je Dodik.

On je istakao da bez Republike Srpske nema slobode za srpski narod, te da se niko ne treba osjećati loše zbog toga jer je Srpska država srpskog naroda i svih onih koji u njoj žive.

- Mi smo povezani sa Srbijom i to ne treba da bude jeres i problem. To je prirodno i normalno. Nismo uspjeli izgraditi funkcionalne odnose u BiH. To je značilo samo manje Republike Srpske što nismo dozvolili - poručio je Dodik.