latinica  ћирилица
04/09/2024 |  12:31 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Košarac: Mantra o "malignom ruskom uticaju" postala džoker bošnjačkih političara

Mantra o navodnom "malignom ruskom uticaju u BiH" postala je svojevrsni džoker bošnjačkih političara svaki put kada žele da prikriju stvarne krivce za zastoj na EU putu, lažno optužujući Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Tu mantru koristio je /ministar inostranih poslova Elmedin/ Konaković bezbroj puta, a izuzetak nije bilo ni njegovo obraćanje u okviru Bledskog strateškog foruma. Besmislena je, netačna i krajnje nelogična Konakovićeva tvrdnja o navodnom `malignom ruskom uticaju` koji tobože usporava proces EU integracija BiH - ocijenio je Košarac.

On je naveo da ne želi da analizira zbog čega se Konakoviću priviđa ruski uticaj, ali da je ogroman problem kada sa pozicije ministra inostranih poslova evropsku i svjetsku javnost dezavuiše klasičnim neistinama i klišeima, šireći antirusku histeriju.

- Nastavio je da "mantra" o mitskom, nepostojećem ruskom uticaju, a prećutao je činjenicu da je evropski put Srpske i BiH zaustavljen u Federaciji BiH /FBiH/ zbog političkih odnosa "trojke" i SDA - ukazao je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Prećutao je, dodao je on, da u FBiH ne postoji spremnost niti vizija kako riješiti unutarbošnjački politički sukob, koji je glavni uzrok blokada i zastoja.

- Umjesto toga, nije se libio da krivicu lažno prebaci na Srpsku, predsjednika Dodika i navodni ruski uticaj. Prećutao je činjenicu da je Srpska dokazala da je konstruktivan partner i da je zahvaljujući aktivnostima inistitucija Srpske ostvaren pomak BiH na EU putu - naveo je Košarac na svom Instagram profilu.

Prema njegovim riječima, evidentno je da Konaković ispunjava zadatke svojih zapadnih mentora, prvenstveno /Majkla/ Marfija i /Kristijana/ Šmita, da im vraća dug i, po sopstvenom priznanju, "veže konja gdje mu aga kaže".

- Ne mogu da razumijem da političko Sarajevo populistički širi laži i antirusku histeriju i da mu smeta nepostojeći "maligni ruski uticaj", ali da apsolutno ništa nema protiv jeftinijeg i povoljnijeg ruskog gasa, koji koriste građani i privreda u FBiH. I to sve zahvaljujući dogovoru predsjednika Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina - zaključio je Košarac.