latinica  ћирилица
04/09/2024 |  13:19 | Autor: sputniknews.com

Ogroman broj zahtjeva za prijem u BRIKS, Turska želi da postane punopravni član

Pristigao ogroman broj zahtjeva za proširenje BRIKS-a, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku. Turska podnijela zahtjev za punopravno članstvo.
BRIKS - Foto: RTRS
BRIKSFoto: RTRS

- Postoji ogroman broj prijava, već ih ima nekoliko desetina... Nove članice su već primljene, došlo je do velikog proširenja. Potrebno nam je iskustvo u interakciji BRIKS-a u tako proširenom sastavu - rekla je Zaharova novinarima.

Kako je istakao pomoćnik ruskog predsjednika Јurij Ušakov, zemlje BRIKS-a razmotriće zahtjev Turske za punopravno učešće u asocijaciji.

- Turska je podnijela zahtjev za punopravno članstvo, razmotrićemo ga - rekao je predstavnik Kremlja.

Kako je istakao, status partnerske države BRIKS-a daće zemlji mogućnost da učestvuje u svim strukturama i diskusijama u asocijaciji, ali bez prava glasa, rekao je Ušakov.

Blumberg je ranije javio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Ankara zvanično podnijela zahtjev za pridruživanje BRIKS-u. Kako se ističe, na ovaj način Turska nastoji da ojača svoj globalni uticaj i uspostavi nove veze van svojih tradicionalnih zapadnih saveznika.

Naredni samit BRIKS-a biće održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra.