latinica  ћирилица
04/09/2024 |  14:30 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH traži produžetak pritvora za Durakovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Ramiza Durakovića, optuženog za zločine nad civilima na području Čajniča 1993. godine, dok je odbrana predložila izricanje mjera zabrane.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Tužilac DŽevad Muratbegović je na ročištu, na kojem se raspravljalo o pruduženju pritvora, rekao da je optuženi državljanin Njemačke i da tamo njegova porodica ima boravište i da bi putšanjem na slobodu mogao napustiti BiH.

On je naveo da optuženi nema putne isprave ni ličnu kartu BiH, niti nepokretnu imovinu, što bi ga vezalo da ostane u BiH, a bez njegovog prisustva ne bi se moglo održavati suđenje, prenosi Birn.

Tužilac je rekao i da je Duraković duži period bio nedostupan i da ga policijski organi Njemačke nisu pronašli na prijavljenoj adresi stanovanja.

Duraković je, kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, optužen da je, kao komandant 43. brigade tzv. Armije BiH odgovoran jer je znao za počinjene zločine, a nije preduzeo neophodne i razumne mjere da kazni počinioce.

Branilac Denis Ajkić izjavio je da je prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora neosnovan i da sama težina krivičnog djela ne može biti razlog za produženje te mjere.

Odbrana je navela da je optužnicom izmijenjena inkriminacija djela koje se Durakoviću stavlja na teret, kao i da su rođaci supruge optuženog dali saglasnost da se on smjesti u njihovu kuću odakle bi se mogao redovno javljati policijskim organima dok traje sudski proces.

Optuženi je u obraćanju rekao da je Tužilaštvo neuvjerljivo i da samo sebe negira, da se sve vrijeme sumnjičio za ubistvo 11 civila i ranjavanje pet, dok se u izmijenjenoj optužnici tereti za ubistvo jednog i ranjavanje dva civila.

- Ostaću ovdje dok se to ne dokaže - izjavio je Duraković i dodao da nije davao netačne podatke o adresi stanovanja.

Sud BiH donijeće odluku naknadno.