latinica  ћирилица
04/09/2024 |  14:47 ⇒ 17:01 | Autor: SRNA

Vjetar rasplamsava vatru na Majevici, zatraženo angažovanje helikoptera

Više od 60 vatrogasaca i radnika Šumskog gazdinstva u Loparama učestvuje u gašenju požara na planini Majevici, a zatraženo je i angažovanje helikoptera.
Požar - Foto: RTRS
PožarFoto: RTRS

- Šumski požar čije gašenje traje od juče zahvatio je nekoliko desetina hektara između Lipovica i Busije - rekao je starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Lopare Јovo Đurić.

On kaže da vatru rasplamsava vjetar koji je u momentima jak.

Prema Đurićevim riječima, po izbijanju požara juče je obezbijeđena kuća u kojoj živi starija žena i vatra za sada ne prijeti tom objektu.

Ljudstvo gasi vatru prilazeći požarištu sa naprtnjačama na leđima, na teškom planinskom terenu.

Načelnik Lopara Rado Savić kaže da je opština u stalnom kontaktu sa Republičkom upravom civilne zaštite i da je zatraženo angažovanje helikoptera na gašenju požara.

- Težak je teren, ljudi su već iscrpljeni, mislim da bi angažovanje helikoptera dosta pomoglo, a vodu može dopuniti iz obližnjeg jezera Snježnica, da nam pomogne da se vatra ugasi - ocijenio je Savić.

On kaže da je požar već pričinio višemilionsku štetu i ističe da se mora stati
ukraj neodgovornosti ljudi, jer je u uslovima visoke temperature i suše svako paljenje vatre na otvorenom opasno, a ovoga ljeta su požari na otvorenom svakodnevni.

- Šumski požar je u blizini potencijalog turističkog kompleksa na Majevici i ako se vatra proširi ugrožava se dosadašnja milionska investicija u tom dijelu - naveo je Savić.