latinica  ћирилица
04/09/2024 |  15:05 ⇒ 15:05 | Autor: SRNA

Sijarto: Pojedine članice bloka šire laži o Mađarskoj

Pojedine članice EU šire laži o tome da Mađarska navodno ublažava vizna pravila za ruske i bjeloruske državljane, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Peter Sijarto - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Peter SijartoFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Govoreći na konferenciji za novinare u Bukureštu, Sijarto je odbacio zabrinutost u vezi sa programom nacionalne karte.

- Postojala je kampanja lažnih vijesti protiv Mađarske koju predvode baltičke i nordijske zemlje. Oni lažu - naglasio je Sijarto.

On je napomenuo da Budimpešta "apsolutno nije olakšala bilo kakvu proceduru" dozvoljavajući državljanima koji nisu iz EU da uđu u Mađarsku.

Mađarska je u julu značajno proširila svoj imigracioni program nacionalne karte, koji omogućava njenim vlasnicima da rade u zemlji bez posebne bezbjednosne dozvole. Prema ažuriranim pravilima, kartica, koja važi dvije godine i može se produžiti za još tri, otvarajući put za stalni boravak, pokriva osam zemalja, uključujući Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju.

Ovaj razvoj događaja izazvao je značajnu zabrinutost među zvaničnicima i zakonodavcima EU. Evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Јohanson opomenula je u avgustu Budimpeštu da je uključila Rusiju u program, nazvavši tu zemlju "bezbjednosnom prijetnjom".

- Omogućavanje lakog pristupa EU potencijalnim ruskim špijunima i saboterima ugrozilo bi bezbjednost svih nas - rekla je ona, upozoravajući da će EU "reagovati" ako se procijeni da šema Mađarske rizična.

Istu zabrinutost iznijela je i letonski ministar spoljnih poslova Baiba Braže, koja je podsjetila da "nikada nije postojao slobodan Šengen za ruske diplomate sa neprijateljskim namjerama".

Nakon proširenja programa kartica, 67 poslanika Evropskog parlamenta poslalo je pismo Evropskoj komisiji insistirajući da "ako mađarska Vlada odbije da promijeni svoju politiku, EU treba da dovede u pitanje mađarsko prisustvo u Šengenskoj zoni".

Šandor Pinter, mađarski ministar unutrašnjih poslova, rekao je da će "nacionalna karta biti izdata u skladu sa relevantnim okvirom EU i uz dužno razmatranje mogućih bezbjednosnih rizika".

Nakon početka sukoba u Ukrajini, EU je znatno otežala ulazak u blok ruskim državljanima, a u septembru 2022. godine suspendovala je sporazum o viznim olakšicama sa Moskvom, čineći proces podnošenja zahtjeva skupljim, dužim i podložnim povećanom nadzoru. EU je uvela i potpunu zabranu letova ruskim avionima u svom vazdušnom prostoru.