latinica  ћирилица
04/09/2024 |  17:30 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Situacija na požarištu u Ljubinju pogoršana, kuće nisu ugrožene

Požar na području ljubinjskih sela rasplamsao se tokom popodneva, ali kuće za sada nisu ugrožene, izjavio je danas načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić.
Požar, Ljubinje - Foto: RTRS
Požar, LjubinjeFoto: RTRS

- Јedan krak požara ide prema selima Ubosko i Poljice i taj dio je čuvan na putu, paljene su i kontra vatre, ali uzalud jer se velika vatra prebacila na drugu stranu puta - naveo je Drapić.

Prema njegovim riječima, drugi krak požara se proteže prema Bančićima, od sela Veliša.

Drapić je naveo da pripadnici Civilne zaštite pripremaju bazen koji treba da se puni vodom za potrebe helikoptera i izrazio nadu da će helikopter uskoro intervenisati na ovom području.

On je dodao da su zatražili pomoć i od trebinjske i stolačke Civilne zaštite jer su njihove sve raspoložive snage na terenu, kao i vatrogasci.

- Kuće u selima nisu ugrožene, to je spriječeno, ali je problem ako vatra zahvati plato prema Bančićima, gdje imaju tri domaćina sa više od 150 krava, kao i u Ubosku i Poljicu dosta domaćinstava - rekao je Drapić.

Prema njegovim riječima, kiša je padala juče u nekim drugim dijelovima Ljubinja, ali ne i na tom području, gdje je grom izazvao veliki požar koji je zahvatio područje nekoliko ljubinjskih sela.

Ljubinjski vatrogasci ističu da je situacija poslije podne pogoršana i da gašenje požara otežava izuzetno nepristupačan teren, kao i to što je na tom području bila ratna linija, pa postoji mogućnost da je negdje ostalo i eksploziva na terenu.