latinica  ћирилица
04/09/2024 |  18:16 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Region žali za rok legendom - Borom Đorđevićem (VIDEO)

Region žali za rok legendom, Borom Đorđevićem, koji je preminuo, u 71. godini, u bolnici u Ljubljani, gdje je liječen zbog jake upale pluća. Ostaće upamćen po brojnim hitovima, koje je pisao za "Riblju čorbu" i druge izvođače. Dobitnik je brojnih nagrada, a odlikovale su ga i Srpska i Srbija. Telegrame saučešća uputili su zvaničnici Republike Srpske. Bora Đorđević biće sahranjen u rodnom Čačku.
Borisav Bora Đorđević (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Borisav Bora Đorđević (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Bora Čorba otišao je u legendu. Svojim pjesmama obilježio je mladost generacija sa prostora bivše Јugoslavije. Јedan od posljednjih koncerata održao je 21. juna, na prepunoj Ljetnoj sceni tvrđave Kastel u Banjaluci.

Tada je dao i posljednji intervju za našu televiziju. Ostala mu je neostvarena želja da održi veliki koncert na Marakani. Ostale su i neobjavljene nove pjesme. Јedna od njih, "Dve gitare", napisana je kao testament.

- Ne trošite džabe pare, nisam tolko važan lik, ukrstite dve gitare, neka to bude spomenik. Moje tijelo pošaljite u Čačak, u Srbiju, u Ljubljani ostavite srce neka bude tu - napisao je Đorđević.

Brojne kolege na društvenim mrežama opraštaju se od legendarnog muzičara.

- Napustio nas je Bora Đorđević, veliki pjesnik, muzičar i moj prijatelj. Ostavio je veliki trag u rok muzici i poeziji, svima će nam nedostajati - naveo je Momčilo Bajagić.

- Boki, mirno putuj, tvoje će djelo ostati sadašnjim generacijama kao putokaz za vječnost, a nekim novim klincima, zalog za budućnost - istakao je Đule Van Gog.

Povodom Vidovdana - predsjednik Republike Srpske odlikovao je Boru Đorđevića Ordenom časti sa zlatnim zracima za dugogodišnji priznati javni rad i dostignuća u muzičkom stvaralaštvu.