latinica  ћирилица
04/09/2024 |  18:49 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Zahvaljujući saradnji sa Kinom - izgradnjom bolnice u Doboju Srpska pokazala stabilnost (FOTO/VIDEO)

U Doboju je svečano otvorena novoizgrađena bolnica "Sveti apostol Luka" koja je ujedno i jedna od najznačajnijih investicija Vlade Republike Srspke. Za njenu izgradnju i opremanje uloženo je čak 104 miliona maraka.
Otvaranje bolnice "Sveti Apostol Luka" Doboj - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Otvaranje bolnice "Sveti Apostol Luka" DobojFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nova bolnica je najbolji primjer da institucije Srpske nastavljaju njen razvoj uprkos neblagonaklonosti pojedinih zapadnih centara moći.

Ovakvi moderni projekti dokaz su stabilnosti Republike, razvoja i spremnosti da sarađuje sa svima, kaže njen predsjednik Milorad Dodik.

- Ponosan, na činjenicu da sam imao priliku da rukovodim jednim snažnim i moćnim timom ljudi u Vladi i u Republici Srpskoj, i da na taj način pokažemo sposobnost da izgradimo objekte koji grade velike i ozbiljne zemlje. Kada gledam ovaj objekat, divim se našem umijeću da ovo završimo. Republika Srpska daje ovu bolnicu građanima ove regije jer to oni zaslužuju - naglasio je Dodik.

Na izgradnji bolnice u Doboju značajna je bila saradnje Republike Srpske sa kineskim kompanijama koje su pokazale spremnost da ulažu znanje u jedan od najmodernijih objekata na ovim prostorima.

Dobojska bolnica, prvi je zdravstveni projekat kojeg je jedna kineska kompanija izgradila u Evropi.

Spremni su i za nastavak saradnje na drugim projektima.

- Radujemo se nastavku saradnje sa Ministarstvom zdravlja i pružanju znanja o visokim tehnologijama, kao i pružanju vrhunskih medicinskih ustanova. Neka ovaj projekat služi ako znamen naše saradnje i nastavak buduće saradnje na poboljšanju sociajlne zaštite i zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj - rekao je Fu Kijang, zamjenik generalnog direktora kompanije "Kina Sinofarm Međunarodna korporacija".

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srspke ističe da nova bolnica predstavlja proizvod zajedništav.

- U okviru ove bolnice možete da vidite kako se vrijedno radilo, kako od strane nas sa nivoa Vlade Srpske, tako i kolege iz grada Doboja. Moja zahvalnost rukovodstvu Republike Srspke, gospodi Dodiku i Viškoviću, kao i gospođi Cvijanović, što su imali viziju i snagu da nas podrže u svemu ovome što smo zajednički napravili - jasam je Šeranić.

Projekti koji se realizuju u Srspkoj i najznačajniji su za građane, bilo da je riječ o zdravstvenim radnicima kojima će ovdje biti omogućeno zaposlenje, usvaršavanje, rad i napredovanje ili o pacijentima, koji će u ovom savremenom objektu dobiti najkvalitetnije zdravstvene usluge.

- Sada sa ponosom možemo reći da smo završili radove novog objekta bolnice u Dobiju, što znači da smo dobili jedan funkcionalan i moderan zdravstveni centar koji će biti na usluzi građanima Republiek Srpske ali i BiH - naveo je Mladen Gajić, direktor bolnice "Sveti Apostol i Luka" u Doboju.

Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja zahvalio se i građanima na podršci, povjerenju i strpljenju jer, kako kaže, samo velike stvari se mogu uraditi ako iamte povjerenje i podršku.

- Neka ova bolnica bude na usluzi svim građanima Doboja i dobojske regije - naveo je on.

Da djela govore uvijek više od riječi, ocijenila je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Smatra da je bolnica zajednički uspjeh građana i institucija Srpske, koje su još jednom pokazale sposobnost da u veoma složenim vremenima realizuje megaprojekte.

- Naravno da ćemo u narednom periodu nastaviti jednako odgovorno da se odnosimo prema našim stanovnicima i konačno da razumijemo potrebu i sve ono što nas čeka u budućnosti. Hvala svima što vjerujemo u Republiku Srpsku, hvala što pokazujemo našu sposobnost da gradimo Srpsku - istakla je Cvijanović.

A da je Srpska i do sad gradila te da zdravstveni sektor nije zanameran ni u jednoj regiji pokazuju to projekti u oblasti zdravstva – od Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Zvornika i Foče.

- Ova valst nije se bavila samo pričama, nego i djelima. Ovo je samo jedna u nizu bolnica koje smo sagradili na prostoru Republike Srpske. Ova ulaganja su odraz snage i moći Srpske. Ovo nije samo zdravstveni objekat, nego i pobjeda Srpske nad svima onima koji imaju samo riječi kritike, a ne mogu da prepoznaju ovakva djela - naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske kazao je da svaki stanovnik Doboja i regije tu ima najbolju zdravstvenu zaštitu i ovaj grad izdvojio je kao drugi centar zdravlja u Republici Srpskoj.

Ni jug srpske nije zanemaren - intenzivno se radi na izgradnji nove bolnice u Trebinju, a u planu je i rekonstrukcija i dogradnja prijedorske bolnice.

Podvig je u vrijeme najvećih pritisaka realizovati milionske projekte, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik, poručivši da jedan od projekata nema cijenu.

- Ne smijemo da griješimo kada se stavimo na put i projekat koji se zove Republike Srpska. Srpska živi duže od nekih drugih država na ovim prostorima. Republika je stvorena da bude trajna jer je voljena i da bude okvir za našu slobodu, i mi savršeno dobro razumijemo da bez Srpske nema slobode za naš narod - dodao je Dodik.

Da je Republika Srpska država Srba ali i svih onih koji žive u njoj naglasio je njen predsjednik.

Ističući spremnost na poslovnu saradnju Republike Srpske sa svima, koji joj poput Kine žele dobro, te da je privrženost Srbiji nešto sasvim prirodno.

Naglašava da je izgradnja bolnice u Doboju uspjeh svih i da se ne smije stati, te dodao da će u narednom periodu biti završena trasa autoputa koji će spojiti Banjaluku i Beograd.