latinica  ћирилица
04/09/2024 |  20:58 | Autor: SRNA

Amidžić: Veliki broj nelogičnih stvari u radu Savjeta ministara

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je da je rad Savjeta ministara previše liberalan, jer postoji veliki broj nelogičnih stvari koje se ne mogu prihvatiti.
Srđan Amidžić - Foto: RTRS
Srđan AmidžićFoto: RTRS

- Ljudi rade neke stvari na štetu i Federacije BiH, samo da bi naštetili Republici Srpskoj. Za mene je otrežnjenje da na svakom ćošku imate potvrdu da je BiH duboko podijeljeno društvo - rekao je Amidžić za ATV.

On je rekao da je jedna od potvrda za to i nedavanje pravovremene dozvole helikopterima iz Srbije da gase požar na Tjentištu.

Amidžić je istakao da, dok god ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elemdin Konaković i ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez misle da je BiH unitarna, tu nema napretka.

On je rekao da je budžet zajedničkih institucija BiH, koji je usvojen u iznosu od 1,35 milijardi KM, racionalniji i omogućiće sprovođenje svih funkcija.

- Budžet je onakav kakav i treba da bude, jer su zajedničke institucije u suštini potrošačke institucije, gdje najveći dio sredstava odlazi na plate zaposlenih i sa te strane moramo se racionalno ponašati - naveo je Amidžić.

On je podsjetio da je najveći potrošač budžeta u zajedničkim institucijama Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara, jer 400 miliona KM odlazi za Oružane snage BiH.

Amidžić je dodao da je sada budžet za ovo ministarstvo manji za dva miliona KM u odnosu na prethodni, ali da se to neće odraziti na rad i funkcionisanje.

Govoreći o ponašanju banaka u vezi sa uredbom Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora /OFAK/ o sankcionisanju pojedinaca, Amidžić je rekao da su OFAK-ove uredbe jasne i treba tumačiti slovo, a ne duh tih uredbi, naglasivši da stvari koje sada rade banke nisu propisane tim uredbama.

- Mi smo na putu da pojedinci proizvoljno tumače jasno definisana međunarodna pravila i tim načinom ugrožavaju banke. Pojedinim bankama se prijetilo da će im biti oduzet SVIFT i da će biti zatvorene. Ali i ovakvo ponašanje banaka je kao da ste im oduzeli SVIFT - naveo je Amidžić.

On je rekao da će sadašnju garnituru Gradske uprave Banjaluka obilježiti to što su dobili negativan revizorski izvještaj, da je napravljeno više obaveza nego što ima prihoda, što će imati negativnog uticaja, naročito na manje firme.