latinica  ћирилица
04/09/2024 |  21:21 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Dodik: Odnosi Srpske i Srbije na zavidnom nivou (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je za RTRS da su odnosi Republike Srpske i Srbije sadržajni, značajni, te nikad bolji.
Dodik i Vučić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik i VučićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Srbija se veoma aktivno uključila u odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, nama odgovara da su preuzeli svoju obavezu. Značajna je podrška Srbije u raznim projektima. Moramo reći da smo i mi pomagali koliko smo mogli, u okviru energetskih sistema - naveo je Dodik u našoj emisiji Telering.

Dodao je da je Srbija prva zemlja koja je stabilna u okviru ekonomskog rasta, te zemlja koja se na međunarodnom planu sve više sluša.

Kada je riječ o Kosmetu, Dodik navodi da je međunarodni faktor neopravdano dozvolio neko "otcjepljenje" Kosova, ne pitajući Srbiju.

- To je pitanje svih Srba, pa i nas ovdje. Mi pripadamo narodu, koji Srbiju gleda kao svoju zemlju. Isti principi moraju da se poštuju na sve zemlje, a ne da to bude selektivno - navodi Dodik.

Upitan da prokomentariše lični odnos sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik navodi da iako mnogima to smeta, njih dvojica imaju odličan odnos.

- Primarni cilj su dobri odnosi sa Srbijom. Bez obzira na raznolikost naših stavova, mi nikada nećemo raditi jedni protiv drugih. Drugi pokušavaju to da naruše. Ne moramo se usaglasiti o svemu, ali zaista osnovne vrijednosti dijelimo iste - navodi Dodik.

Ističe, da je Srbiji još uvijek neshvatljivo, na koji način opstaje Republika Srpska, mimo hibridnog rata koji traje protiv nje.