latinica  ћирилица
04/09/2024 |  21:37 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska opstaje i mimo hibridnog rata koji se vodi protiv nje (VIDEO)

Republika Srpske i mimo hibridnog rata koji se vodi protiv nje pronalazi načine da opstane i to nije stvar bilo čije volje, izjavio je u našoj emisiji Telering predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- To nije stvar ničije volje. Moj tim i ja radimo da osiguramo sigurne temelje Srpske, to smo i uradili. Pored svih spletki koji dolaze sa strane, naš sistem funkcioniše. Finansijski sistem je nekada bio totalno nefunkcionalan - naveo je Dodik.

Dodaje da, Srpska pokazuje stalni ekonomski rast.

- Srpska pokazuje sposobnost da sami preživimo i sami upravljamo, što za neke jeste problem - dodaje Dodik.

Navodi da, u takvim okolnostima stalnog osporavanja, stalnog naguravanja da Republika Srpska prihvati ono što ne piše u Dejtonu, da prenese svoja ovlaštenja, izgradila svoj ekonomsko socijalni sistem i fiskalni sistem u uslovima kada nemate centralnu banku.

- Izgradili smo sistem koji ima stabilan rast. Malo je zemalja oko nas koji imao nisku stopu zaduženja kao Srpska. Ukupan dug svih preduzeća, institucija, opština, odnosno Srpske je 37 odsto, a javni dug 32 odsto. Nema niže stope zaduženosti u regionu. Federacija BiH ne daje adekvatne podatke o svojoj zaduženosti, da bi kreirali neku iluziju - napominje Dodik.

Dodik ističe da izvorni prihodi Republike Srpske servisiraju sve obaveze.

- Moramo da razmišljamo i o alternativama, ali Federacija to vidi kao poruku secesije. Oni misle da mi moramo sve da trpimo, ali ne moramo. Ne možeš da voliš nešto što ti pravi štetu - ističe Dodik.

Navodi da je baš zato Srpska potpuno međunarodno izolovala.

Kada je riječ o političkom djelovanju Srpske, Dodik navodi, da do danas niko nije stajao iz Republike Srpske, dok danas Srpska ima prijatelje, kojima se uvijek može obratiti.

- Srpska bez obzira na pritiske nikada neće da se raspadne. Doživljavali smo mi i gore - napominje Dodik.

Dodik dodaje da postoji plan u kontinuitetu protiv Srpske, na čiji je kraj Srpska stala.

- Mi nismo zaljubljenici u BiH. Kome Bošnjaci pružaju sigurnost? Dajte izvorni Dejton, pustite da se ne bavimo pitanjem Ustavnog sistema. Mi koji smo svjedoci raspada Јugoslavije, imamo svoje terete koje nosimo, jer Јugoslavija nije bila moguća, zato se i raspala. Zašto nam onda gurate koncept unitarizacije? Vi želite sredstvima da upravljate samo na nivou Sarajeva - dodaje Dodik.