latinica  ћирилица
04/09/2024 |  22:11 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

"Amerikanci izmislili vladavinu prava da nad nama vladaju nepravno" (VIDEO)

Amerika pokušava da očuva svoju stratešku poziciju i to nije problem, sve dok ne dođu ovdje na naš prostor da uređuju odnose, onako kako oni to žele, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTRS.
Telering, gost Milorad Dodik - Foto: RTRS
Telering, gost Milorad DodikFoto: RTRS

- Nije ni to problem, ukoliko ne nameću politički dogovor, to nije prihvatljivo. Ne možete da imate državu bez ustava, a Ustav BiH je degradiran. Morate da imate ustav, ako pretendujete da budete države. Amerikanci su izmislili vladavinu prava, da bi nad nama vladali nepravno. Niko više ne pominje ljudska prava - napominje Dodik u našoj emisiji Telering.

Kada je riječ o sankcijama koje je Amerika uvela, Dodik ističe da je to direktno ugrožavanje privrede Srpske, a samim ti i egzistencije radnika i članova njihovih porodica.

- Nema privrednog i finansijskog sistema bez banaka. Banke su stvorene da prihod prave isključivo od kamate, a ne provizijom na plaćanje. Banke su stvorene da prihod prave isključivo od kamate, a ne provizijom na plaćanje. To su društvene pare, ali smo mi suviše mali, da to promijenimo. Takav sistem je još uvijek zastupljen u Švedskoj - navodi Dodik.

Ističe, da se zatvarnjem bankovnog računa, bilo kome, direktno ruši ustavni poredak.

- Banke su "potrčale" da poslušaju Amerikance i pokazali određenu dozu straha. Te banke radeći na takav način ruše čitav politički, zakonski i ustavni poredak u Srpskoj. Ne mogu da uruše na jednoj bazi, čitav jedan sistem. Јa imam sankcije, nemam račun, primam platu preko pošte, ali otkud vam pravo da kada nema nekog izričitog navedenog u sankcijama, da se njima zatvaraju računi. Time se ruši ustavni poredak u Srpskoj, koji je osnovno pravo - navodi Dodik.