latinica  ћирилица
05/09/2024 |  08:02 ⇒ 09:28 | Autor: SRNA

Dodik: Јačanje Srbije važno i za poziciju Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su odnosi Srpske i Srbije odlični i da će biti još bolji, da je jačanje Srbije važno i za poziciju Srpske.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je naveo da je dobrim odnosima Srpske i Srbije doprinijelo to što je sa Aleksandrom Vučićem dogovoren način saradnje i da Republika Srpska i Srbija nikada ne smiju biti na suprotnim stranama, pogotovo da jedni drugima prave štetu.

- S druge strane, možemo da se ne slažemo o nekim stvarima, ali moramo da imamo mjeru u smislu očuvanja ključnih interesa Republike Srpske i Srbije. I mislim da smo se u tim okvirima ponašali svih ovih godina, a na kraju krajeva, izgradili smo i prijateljstvo - rekao je Dodik za "Glas Srpske".

On je naveo da veoma cijeni to što je Vučić uradio u Srbiji, istakavši da je danas ogromna razlika u odnosu na onu Srbiju prije nego što je došao na vlast.

- Ta Srbija je zbog niza razloga bila veoma zapuštena i od strane međunarodnog faktora koji je htio da ta država izgleda još gore. Da od goreg bude gore - naveo je Dodik i ocijenio da je Vučić uspio sve da vrati.

Na pitanje koliko situaciju otežava činjenica da u cijelom regionu samo Srpska i Srbija odbijaju da postanu članice NATO saveza, Dodik je rekao da je bilo nemoguće očekivati da Republika Srpska i Srbija pristanu da budu članice nakon što su bombardovane, odnosno gađane osiromašenim uranijumom.

Dodik je dodao da politički, ni moralno, ni ljudski, nije moguće to progutati.

S druge strane, kaže, NATO nije neutralna organizacija, primarno jesu vojna organizacija, ali su i politička, njihova politika je sprovođenje onog što Zapad želi.

- Mi nismo osjetili da je Zapad pravičan. On je veoma navijački postavljen. Bez obzira na to što je svih ovih godina nekako trpio Republiku Srpsku, nikada nisu htjeli da nas priznaju kao ravnopravne. NATO stoji iza takve politike - naveo je Dodik.

O posjeti tri značajna lidera Srbiji, Si Đinpinga, Olafa Šolca i Emanuela Makrona, Dodik smatra logičnim da se sarađuje sa svima i šire prijateljstva, navodeći da Srbija, a i srpski narod, nemaju cilj da budu dio bilo kakvog bloka.

- Srbija je važna balkanska i evropska zemlja. I to je nešto što uvažavaju i drugi. Svi ti lideri su dolazili zbog svojih interesa - rekao je Dodik.