latinica  ћирилица
05/09/2024 |  10:05 ⇒ 10:05 | Autor: SRNA

Vučević: Srbija nastavlja političku borbu za Kosmet

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da su svi zaposleni u srpskim institucijama na sjeveru Kosmeta, koje je blokirala prištinska policija, dobili poziv za saslušanje.
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Vučević je ocijenio da to pokazuje da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja teror nad Srbima da bi im jasno poručio da ne mogu da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji.

- Srbija ima dvije opcije - da ide u sukob ili da se bori politički i diplomatski, što deluje nedovoljno efikasno za javnost, jer ne zavisi sve samo od Srbije, već i od onih koji su pokrovitelji takozvane kosovske nezavisnosti, koji dozvoljavaju da Kurti praktično zaustavi dijalog Beograda i Prištine - rekao je Vučević za TV K1.

On je dodao da Srbija ulaže sve diplomatske napore da neko kaže Kurtiju da stane, ali da on istrajava u svojim namjerama.

- Kurti ima nameru ili da potpuno protera Srbe ili da dođe do oružanog sukoba koji bi doveo do momentuma da on ima legitimnu i legalnu akciju da čisti sjever Kosova - naveo je Vučević.

On je istakao da se čeka neki nervozan potez Srbije, koja mora da vodi računa o tome šta radi.

- Druga opcija za Srbiju je put ili polje sukoba, ali moramo da razumemo da onda nije samo pitanje Kosova i Metohije nego pitanje cijele Srbije. Nećemo onda da imamo problem samo sa tzv. kosovskim snagama nego su tamo i KFOR i NATO pakt, tako da moramo da razumijemo cijeli ambijent - rekao je Vučević.

Sedmi je dan kako vlasti samoproglašenog Kosova blokiraju zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije, iz kojih je prištinska policija počela da iznosi dokumentaciju.