latinica  ћирилица
05/09/2024 |  10:43 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Savić: Razlog što BiH tapka u mjestu je bošnjačka unitaristička politika, a ne srpska

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić izjavio je da stranačke parole i pamfleti koje Elmedin Konaković iznosi na međunarodnim skupovima, gdje treba da nastupi kao ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, nanose štetu samo BiH.
Bojan Savić - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan SavićFoto: Ustupljena fotografija

- Kada ministar inostranih poslova ode na neki međunarodni događaj i predstavlja politiku svoje stranke umjesto zvaničnih stavova institucija to je direktno podrivanje i rušenje BiH i njenog Ustava - istakao je Savić povodom Konakovićevog obraćanja na panel diskusiji "EU poslije izbora - djelovanje ili pasivnost" na Bledu gdje je ponovo govorio o navodnom malignom ruskom uticaju u BiH.

Savić je naveo da je Konaković duboko ucijenjena osoba čija riječ nema nikakav značaj. Njegova politika, dodao je on, predstavljena je i u inostranoj štampi i većina zvaničnika zna s kim ima posla, ko su predstavnici Bošnjaka u BiH i s kim su sve povezani.

- Rusija je svih ovih godina pokazala da se dosljedno zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i BiH uživa sve privilegije dobrih odnosa i veza koje Srpska ima sa Rusijom. Konakoviću nije smetala Rusija kada su cijene gasa za Sarajevo ostale iste, ali on nastavlja, po nalogu Ambasade SAD u Sarajevu, da raspiruje mržnju i stalno napada Srpsku, kako bi dobio koji poen od stranaca - naglasio je Savić za Srnu.

On je ocijenio da su to najobičniji licemjeri koji obećavaju svakome svašta kako bi se održali na vlasti, dok sa druge strane koriste ruski gas, a pričaju o američkom, skupljem.

- U svakoj kombinaciji Bošnjacima je odlično i njima ovakva situacija u BiH najviše odgovara. Ništa ne rade, traže da stranci donose odluke u i za BiH umjesto njih, a za sve ostalo krive Republiku Srpsku i bez ikakve odgovornosti napadaju sve što ima predznak srpski. To je ista priča kao i sa SDA, koju je podržala Amerika. Ko god da je na vlasti u FBiH ili partner na nivou BiH od bošnjačkih političkih partija sve je isto. Razlog što se ništa ne radi, što BiH tapka u mjestu već decenijama nije Republika Srpska, nego bošnjačka unitaristička politika koju podržava jedan dio zapada. Srpska se razvija i gradi i to svi oni dobro znaju, ali nastavljaju i dalje da lažu i dodvoravaju se strancima, nesposobni da bilo šta urade sami za bolju budućnost ovog naroda, pa i vlastitog - konstatovao je Savić.