latinica  ћирилица
05/09/2024 |  10:53 ⇒ 14:11 | Autor: TANЈUG

Odluka o služenju vojnog roka u narednih 20 dana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas biti održani završni razgovori oko mogućeg vojnog roka i da se odluka očekuje u narednih 20 dana.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić)

Vučić je precizirao da će odluka biti donesena kada prođe rebalans budžeta.

- Od prvog, petog, do 10. oktobra sve će biti poznato - izjavio je Vučić novinarima, drugog dana posjete Podrinju, gdje obilazi radove na brzoj saobraćajnici Šabac-Loznica, u naselju Štitar.

Govoreći o jedinici Vojske Srbije koja se nalazi u Loznici i vojnoj vježbi koja će biti održana kasnije tokom dana, Vučić je naveo da je napravljeno tek pola jedinice specijalne pješadije, ali da će tu biti i oklopni vod i neke druge jedinice.

- Oni koji uvijek mogu interventno da djeluju i prime prvi udarac nalaze se blizu potencijalnih pravaca agresorskog napada. Vidjećemo kako će vježba da izgleda u Gučevu. U blizini gdje se održava vježba sahranjeno je 4.000 austrijskih i srpskih vojnika iz Prvog svjetskog rata - rekao je Vučić.

Najavio je i da će tokom dana razgovarati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom o, kako je rekao, temama o kojima su pričali i prošlog puta, kao i o regionalnim temama.