latinica  ћирилица
05/09/2024 |  11:27 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Stigli rezultati iz "Batuta": Voda u Banjaluci ispravna za piće

Stigli su rezultati iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Јovanović Batut" i voda je u Banjaluci ispravna za piće, saopštio je banjalučki Vodovod.
Vodovod Banjaluka - Foto: ilustracija
Vodovod BanjalukaFoto: ilustracija

Predstavnici banjalučkog Vodovoda predočili su javnosti rezultate o ispravnosti vode koji su stigli iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Јovanović Batut", te su još jednom ponovili kako je voda za piće – ispravna.

- Razumijemo strah koji se pojavio kod naših sugrađana. Zato vam na našem sajtu svima na uvid stavljamo rezultate analiza i sirove vode (iz taložnica) i vode za piće. Čim stignu dopisi iz Novog Sada i Zagreba takođe ćemo vam ih predstaviti - navedeno je iz Vodovoda.

Dodaju i to kako Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede redovno dostavljaju godišnji izvještaji o kvalitetu vode, te da nikada nisu dobili neku primjedbu ili su zatražene vanredne kontrole, iz čega slijedi da smatraju da je voda zdravstveno bezbjedna.

- Želimo još da napomenemo da se moraju razlikovati sirova i voda za piće. U sirovoj vodi, onoj koja je slobodna u prirodi, moraju biti mikroorganizmi, organizmi i nečistoće i to nije voda za piće. Za vas i nas važno je da je voda koja je prerađena, dakle prečišćena i dezinfikovana, zdravstveno bezbjedna za piće - ističu iz Vodovoda.

Naglašavaju i to da, budući da je prema laboratorijskim ispitivanjima i mišljenjima stručnjaka iz Instituta voda zdravstveno bezbjedna, troškovi ispitivanja padaju na teret inspekcije.