latinica  ћирилица
05/09/2024 |  11:30 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Višegrad: Promocija romana "Petrin bunar" (VIDEO)

U Višegradu je predstavljen roman "Petrin bunar", Ljutomira Rundića. Kroz ovaj istorijsko-ljubavni roman, autor je jednu tragičnu ljubav preselio u vječnost.
Promocija romana "Petrin bunar" - Foto: RTRS
Promocija romana "Petrin bunar"Foto: RTRS

Roman "Petrin bunar" nastao je na osnovu usmenih predanja porodice Rundić sa Romanije, koja govore o zabranjenoj ljubavi u vrijeme turske vlasti na ovim prostorima

- Priča o nezamislivoj, zabranjenoj i tragičnoj ljubavi Kaurina i Turkinje Boška Rundića mog pretka i Sefije Mujezoinović kćerke bega Mujezinovića iz Preljubovića. Roman je nadograđen na jednom predanju čobanice Petre Rundić koja je skočila u bunar spasavajući svoju čast i obraz sa svojih 17 godina od nasrtljivih Turaka - kaže pisac  Ljutomir Rundić.

Kroz roman "Petrin bunar" Rundić se predstavio kao pravi čuvar srpske tradicije, ne dozvoljavajući da predanja padnu u zaborav, ali i da se kroz pero "rekonstruiše" ova priča.

- Ovaj roman romansirana priča o Petri i Bošku je u stvari jedna tradicija zasnovana na srpskoj časti, na odbrani i časti i slobode - kaže pjesnikinja Dragica Grbić.

Ljutomir Rundić autor je većeg broja knjiga poezije i proze i dobitnik nemalog broja književnih nagrada.