latinica  ћирилица
05/09/2024 |  11:30 | Autor: TANЈUG

Plenković i Čović: Hrvatska podržava ostvarivanje ravnopravnosti u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković, drugog dana posjete BiH, sastao se u Mostaru sa predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Draganom Čovićem i ponovio podršku Hrvatima u BiH u ostvarivanju ravnopravnosti sa izmjenom Izbornog zakona.
Čović-Plenković - Foto: SRNA
Čović-PlenkovićFoto: SRNA

Plenković je istakao i snažnu podršku svim naporima koji se ulažu kako bi BiH nastavila napredak u ispunjavanju kriterijuma na evropskom putu.

- Zaštita prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini prioritet je HDZ-a, što je vidljivo u snažnim zalaganjima hrvatske vlade na svim nivoima. Izmjene izbornog zakonodavstva nužne su radi postizanja ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, ali i stabilnosti i efikasnosti cijele BiH - saopšteno je iz HDZ BiH.

Ranije danas Plenković je razgovarao i sa prvim čovjekom MT Abraham Grupe Amirom Gros Kabirijem s kojim su razmotreni planovi poslovanja mostarskog Aluminijuma, koji je u najmu izraelskog biznismena.

- Hrvatska snažno podržava projekt Јužne gasne interkonekcije koja će obezbijediti još povoljnije uslove za razvoj ove strateški važne firme u BiH - napisao je Plenković na platformi Iks.

Plenković je juče doputovao u Sarajevo, gdje je razgovarao sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto (HDZ BiH), a prisustvovao je i otvaranju dionice puta na koridoru 5C i mosta "Hercegovina" kod Počitelja.