latinica  ћирилица
05/09/2024 |  12:05 | Autor: RTRS

Vučić sa Šolcom o litijumskom projektu u Saksoniji, ekonomiji i regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom o litijumskom projektu u Saksoniji, kao i o ekonomskoj saradnji, regionalnim pitanjima i nastavku razgovora u okviru Berlinskog procesa.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Aleksandar Vučić, na Instagram nalogu budusnostsrbijeav, napisao je da je sa Olafom Šolcom razmenio mišljenja o regionalnim pitanjima i nastavku razgovora u okviru Berlinskog procesa.

- Razgovarali smo i o sve većoj potrebi za intenziviranjem diplomatskih napora u regionu u cilju rešavanja brojnih pitanja od značaja za očuvanje mira i stabilnosti, a posebno o promociji ekonomskog povezivanja i evrointegracija Zapadnog Balkana - naveo je Vučić.

Istakao je i da su razgovarali i o sve većim izazovima u pogledu energenata i budućnosti energetske diversifikacije.

- Izrazio sam veliko interesovanje za litijumski projekat u Saksoniji, koji ima za cilj da promoviše odgovorne rudarske prakse i podrži prelazak na zelenu energiju. Naglasio sam da bi razmena iskustava i znanja mogla da otvori put za inovativne pristupe ekstrakciji litijuma koji daju prioritet zaštiti životne sredine i angažovanju zajednice - zaključio je predsjednik Srbije.