latinica  ћирилица
05/09/2024 |  12:57 | Autor: RTRS

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, po hitnom postupku, kojim se vrše korekcije odredbe koja se odnosi na nadležnost Komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije, radi uspostavljanja efikasnijeg i jednostavnijeg sistema borbe protiv korupcije.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

- Naime, u Ministarstvu pravde Republike Srpske postoji Resor čija je nadležnost sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije stoga je postojanje Komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije Republike Srpske postalo nepotrebno - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Navedeni Resor će obavljati poslove koji se odnose na prijedlog strateškog dokumenta za borbu protiv korupcije, usvajati izvještaje o njegovoj realizaciji.

U skladu sa tim, bilo je potrebno izvršiti izmjenu Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj, na način da se propiše novi način izvještavanja po analitičkim izvještajima o broju i ishodu primljenih prijava i postupaka za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, s ciljem usklađivanja sa Zakonom o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj, ističe se u saopštenju.