latinica  ћирилица
05/09/2024 |  13:11 ⇒ 13:40 | Autor: RTRS

CIK BiH: Sutra počinje izborna kampanja i traje do 5. oktobra

Izborna kampanja za ovogodišnje lokalne izbore 6. oktobra počinje sutra i trajaće do 5. oktobra u 7.00 časova ujutro kada će početi izborna tišina, saopštila je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

- U toku 30 dana, koliko traje izborna kampanja, politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o svojim programima i kandidatima za lokalne izbore - naglasila je Hadžiabdićeva.

Svi politički subjekti kampanju mogu provoditi na cijeloj teritoriji BiH, a nadležni organi su dužni obezbijediti slobodu njihovog i kretanja njihovih birača i pristalica, kao i ravnopravan tretman u njihovim zahtjevima da javna mjesta koriste u svrhu kampanje.

- Politički subjekti imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju, organizovati i održavati javne subjekte, slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, štampati i dijeliti plakate i postere, te druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom - dodala je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, politički subjekti su dužni obezbijediti ravnopravnu promociju kandidata oba pola u izbornoj kampanji.

U kampanji je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere i druge materijale, a zabranjeno je i isticanje, štampanje i rasturanje izbornih materijala u kojima se žene i muškarci predstavljaju na stereotipan ili ponižavajući način.

Izborni materijali, navela je Hadžiabdićeva, ne mogu se postavljati unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti, javnim preduzećima i ustanovima, mjesnim zajednicama, vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama osim na mjestima predviđenim za javno oglašavanje.

- Politički subjekti su dužni sve materijale korištene u svrhu izborne kampanje ukloniti 15 dana nakon dana izbora - podsjetila je Hadžiabdićeva.

Takođe, navela je, zabranjeno je prijetiti pristalicama drugih poliičkih subjektata, sprečavati novinare u obavljanju posla, obećavati novčanu nagradu ili drugu materijalnu korist u svrhu dobijanja podrške birača, podsticati na glasanje lica koja nemaju pravo glasa, podsticati lica da glasaju više puta ili u ime drugog lica.

Posebno je naglasila da nije dozvoljeno zloupotrebljavati djecu u poltičke svrhe.

- Zabrana govora mržnje odnosi se na cijeli izborni period, ne samo na period izborne kampanje - rekla je Hadžiabdićeva, precizirajući da se radi o govoru koji podstiče mržnju, diskriminaciju, izaziva strah ili neprijateljstvo.

Ona je dodala da je objavljivanje takvih sadržaja u bilo kom vidu strogo zabranjeno, kao i da je političkim subjektima zabranjeno iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti izborni proces i dezinformisati birače.

Predsjednik CIK-a navela je da su za kršenje izbornih pravila predviđene kazne do 30 hiljada KM.