latinica  ћирилица
05/09/2024 |  13:21 | Autor: SRNA

Ćeranić: Opstanak Srpske zavisiće i od kvalitetnog otpora hibridnom ratu

Republika Srpske treba što aktivnije i kvalitetnije da se suprotstavi snažnom hibridnom ratu koji protiv nje vode određeni strani i domaći faktori, da bi opstala u vremenu tektonskih promjena u geopolitici, istakao je dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Ćeranić je izjavio da se hibridni rat protiv Srpske, koji se posebno ističe udarima na njenu ekonomiju i različitim sankcijama pojedincima i određenim pravnim licima, vodi jako dugo.

Da bi ga dobili, Ćeranić kaže da treba da budu sve patriotske snage, od stvaralaca Srpske i boraca do akademske zajednice, institucija, nosilaca javnih funkcija i svih građana.

- Moramo se zajedno suprotstaviti tom nevidljivom ratu koji se ne vodi konvencionalno i oružjem, jer svi na kraju možemo biti meta određenih sankcija. I da nam time ugroze elementarna ljudska prava, iako je to potpuno pravno neutemeljeno - rekao je Ćeranić.

On je pojasnio da se hibridnom ratu, koji vode i otuđeni strani zapadni centri moći, Srpska može suprotstaviti pravovremenim djelovanjem i uticajem na javno mnjenje, počev od kvalitetnog informisanja i objašnjavanja građanima šta je to zapravo.

- To je i suprotstavljanje raznim dezinformacijama i otvorenim lažima kojima se nastoje diskreditovati ovdašnje institucije i rukovodstvo. A sve kako bi umjesto istih došli neki drugi koji će biti poslušnici stranog faktora i raditi protiv interesa Srpske - objasnio je Ćeranić.

On je naglasio da ne treba dozvoliti preoblikovanje javnog mnjenja u Srpskoj koje namjerava strani faktor i to, eventualno, preko izbornog inženjeringa i takozvanih uličnih i obojenih revolucija.

Naveo je da će navedena bitka i dalje trajati, ali da treba raditi na snažnom očuvanju političkog, kadrovskog i institucionalnog tkiva Srpske.

- Sve što rade strani i zapadni otuđeni centri moći na slamanju Srpske tiče se Rusije. Problem je što nas smatraju malim Rusima. I sve što se ne usuđuju da primjene na Rusiji i Rusima, nastoje da iskale na nama, Srbiji i slično - ocijenio je Ćeranić.

Nije zadovoljan, kaže, brojem članova akademske zajednice Srpske koji učestvuju u javnom životu ne samo u vezi s ovom temom već i slično, a trebalo bi da daju doprinos suzbijanju pokušaja hibridnog rata protiv Srpske.

On je dodao da je takva vrsta rata ovdašnjim Srbima najlakše objašnjiva onim što se dešavalo prilikom petooktobarskih promjena i smjena vlasti u Srbiji i Beogradu, 2000. godine, i to preko "prijateljskih" medija, političara, nevladinih organizacija i slično.

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin je rekao Srni da se hibridni rat protiv Srpske vodi konstantno i sa krajnjom namjerom nestanka Srba sa ovih prostora, što neće biti dopušteno uz adekvatno djelovanje institucija i izabranih funkcionera.

On je rekao da je rukovodstvo Srpske već pokazalo da će efikasno sačuvati Republiku i njene nadležnosti u skladu sa Ustavom, te da o tome ne treba brinuti.

Smatra da, kada je riječ o hibridnom ratu, postoje izazovi, da i dalje ima prostora da se zakonodavno i u parlamentu Srpske djeluje protiv toga što na ovom planu rade neke strane amabasade, a to je da ljudima i firmama ugrožavaju egzistenciju i ljudska prava.

- Trebalo bi da postoji zakonodavni odgovor Srpske na hibridni rat i to nepravo. Svako nepravno djelovanje mora doživjeti svoj kraj, a Srpska ne smije odustati od pravne borbe da uspješno zaštiti interes svakog svog građanina - rekao je Župljanin.

On je dodao da Srpska to do sada uspješno čini, iako se stalno smišljaju novi oblici zagorčavanja života njenim građanima i izabranim funkcionerima.

- Srpska i njene institucije, poštujući ustavna i zakonska načela, stalno i proaktivno moraju pronalaziti odgovore za probleme koji im se silom nameću od stranog faktora", rekao je Župljanin.

On je naveo da i obrazovne institucije u Srpskoj, srednje škole i fakulteti, da u svom radu treba da posebno tretiraju teme hibridnog rata.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nedavno da je na sceni hibridni rat protiv Srpske, ali da sve to neće narušiti njenu političko-ekonomsku stabilnost.