latinica  ћирилица
05/09/2024 |  14:14 | Autor: SRNA

Radanović: Srbi da tuže FBiH jer nije vratila 673 vojna stana

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je sve Srbe koji su nosioci stanarskog prava u tom entitetu da tuže FBiH jer nije vrtila 673 vojna stana.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

- Lica koja su bila nosioci stanarskog prava treba da tuže FBiH nadležnim sudovima koji će donijeti presude da se stanovi vrate u njihovu svojinu, a dobiće i naknade za 30 godina koliko im je bilo zabranjeno da ih koriste - rekao je Radanović Srni.

On je naveo da se u Domu naroda Parlamenta FBiH još nalaze federalni zakoni kojima se nastoji da se Srbima trajno oduzmu 673 vojna stana koji sadrže 35.800 metara kvadratnih stambenog prostora, a izgrađeni su iz Fonda ЈNA.

- Nadam se da ovi zakoni neće biti ni usvojeni ako postoji i trunka morala kod ljudi koji o tome odlučuju. Ovim zakonima se želi da ukloni vlasničko pravo Srba nad stanovima, jer im se onemogućava stanarsko pravo - istakao je Radanović.

On je pojasnio da su predviđeni zakoni propisali da će Srbinu koji je bio nosilac stanarskog prava biti isplaćeno 1.000 KM po metru kvadratnom minus amortizacija jedan odsto od momenta izgradnje stana.

- Primjera radi za stan koji je izgrađen 1989. godine biće umanjeno 35 odsto i isplaćivano svega 650 KM po metru kvadratnom, dok trenutno tržišna vrijednost ovih stanova iznosi više od 3.000 KM u Sarajevu. To znači da su Srbi oštećeni 2.900 KM po metru kvadratnom - naglasio je Radanović.

On je ukazao da su svim Bošnjacima i Hrvatima koji su bili pripadnici ЈNA vraćeni stanovi u FBiH, dok su uskraćeni samo Srbima.

Radanović je rekao da Služba pravne pomoći Odbora u evidenciji ima oko 200 vojnih stanova, ali da je Vlada FBiH zvanično dostavila informaciju u Parlament FBiH o postojanju 673 vojna stana ukupne površine 35.800 metara kvadratnih stambenog prostora.

Vlada FBiH je 9. januara u Mostaru utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, te ih uputila u dalju parlamentarnu proceduru.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, između ostalog, reguliše se da se stan stavlja na raspolaganje opštini na čijem se području nalazi ukoliko njegov davalac na korištenje nije u propisanom roku podnio zahtjev za vraćanje na raspolaganje.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo predviđa se i da nosilac prava iz kupoprodajnog ugovora koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH, a nije stekao novo stanarsko ili srodno pravo, umjesto upisa vlasništva ima pravo na naknadu od FBiH od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.