latinica  ћирилица
05/09/2024 |  14:17 | Autor: SRNA

Ugašen požar na području Maoče i Rašljana

Ugašen je šumski požar na području Maoče i Rašljana, rekao je danas šef Pododjeljenja za zaštitu i spasavanje Mićo Simkić nakon vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta.
Vatrogasci - Foto: RTRS
VatrogasciFoto: RTRS

Simikić je naveo da je vatra zahvatila površinu od oko 30 dunuma kvalitetne hrastove i jasenove šume.

On je napomenuo da je požar prijavljen juče oko 15.00 časova popodne i da su tri vozila i 15 vatrogasaca izašli na teren, a ubrzo su im se pridružili i mještani.

- Teren je veoma nepristupačan, te su vatrogasci požar uglavnom gasili uz pomoć naprtnjača i tokom noći je stavljen pod kontrolu, a potom i ugašen - rekao Simikić i dodao su ekipe i danas na terenu u pripravnosti.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić pohvalio je pripadnike Profesionalne vatrogasne jedinice distrikta, koja je pravovremenom reakcijom brzo stavila pod kontrolu vatrenu stihiju koja se počela širiti šumom.

Nišić je rekao da je na vanrednoj sjednici zaključeno da je neophodno hitno staviti u funkciju tri novoizgrađena vatrogasna doma u naseljima Sandići, Bijela i Prutače da bi mogli pravovremeno da reaguju u slučaju požara.

- Kao razlog zašto još nisu u funkciji navode se administrativne procedure koje nisu riješene - rekao je Nišić i dodao da je u međuvremenu primljeno 15 novih vatrogasaca.

Prema njegovoj procjeni, šteta prouzrokovana ovim požarom biće daleko veća nego što će koštati stavljanje u funkciju ova tri vatrogasna doma.