latinica  ћирилица
05/09/2024 |  15:12 ⇒ 16:49 | Autor: sputniknews.com

Putin: Navijaćemo za Kamalu — tako nam je Bajden savjetovao

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se na plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV - ilustracija) -
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV - ilustracija)

Na panelu su govorili i premijer Malezije Anvar Ibrahim i zamjenik predsjednika Kine Han Žengom. Između ostalog, Putin je govorio o situaciji u Ukrajini, stanju u svjetskoj ekonomiji, američkim izborima i energetskom tržištu.

Putin je rekao da je Rusija postala jedan od lidera u rudarenju kriptovaluta, zbog viška energetskih kapaciteta u Sibiru.

Govoreći o stavu Rusije o rješavanju bliskoistočnog konflikta, Putin je podsjetio da je on nepromijenjen – stvaranje dvije države. Ovo mišljenje dijele mnogi širom svijeta, uključujući i Sjedinjene Države.

Fokus treba da bude na pitanju izgradnje brodova za Sjeverni morski put, napomenuo je Putin, a vlasti će proširiti mogućnosti industrije. Trasa bi trebalo da bude prohodna tokom cijele godine. U tu svrhu će u Primorju biti izgrađeno brodogradilište, izrazio je povjerenje predsjednik Rusije.

Svjetska ekonomija neće izdržati bez ruskih energenata, rekao je Putin.

Mnoge evropske zemlje su na ivici recesije, situacija će se pogoršavati, mnoge tamošnje industrije su već na ivici zatvaranja, naglasio je Putin.

Komentarišući izjave Kijeva o planovima da ne produžava ugovor o tranzitu gasa, Putin je istakao da Moskva ne odustaje od tranzita i da namjerava da ispuni sve obaveze prema svojim klijentima.

- Ne možemo da ih natjeramo (da produže ugovor), a naši glavni potrošači u Evropi to očigledno ne žele - rekao je predsjednik.To je njihov izbor, dodao je.

Putin je istakao da ne razumije zašto Njemačka ne uključi preostali krak Sjevernog toka, kapaciteta 27 milijardi kubnih metara gasa godišnje – "to je šizofrenija i besmislica".

On je naglasio da će Rusija pod ovim uslovima diverzifikovati tržišta za prodaju gasa.

Putina su pitali da li će čestitati pobjedniku predsjedničkih izbora u SAD. On je odgovorio da dugo nije razgovarao sa američkim liderima, iako su određeni kontakti održavani.

- Izbor je na kraju na američkom narodu, mi ćemo se prema njima odnositi sa poštovanjem - naglasio je šef države.

Govoreći o raznim kandidatima za mjesto predsjednika SAD, Putin je prokomentarisao smijeh Kamale Haris: Ako se tako zarazno smijeje, s njom je sve u redu.

Istovremeno je podsjetio da je Tramp kao predsjednik uveo ogroman broj sankcija Rusiji.