latinica  ћирилица
05/09/2024 |  15:22 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Bijeljina: Uvedena metoda laserskog liječenja kamena u bubregu (VIDEO)

U ЈZU Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina danas je prvi put uspješno primjenjena metoda laserskog razbijanja kamena u bubregu fleksibilnim ureterorenoskopom kod pet pacijenata.
Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina (foto: facebook.com/Bolnica.SvetiVracev) -
Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina (foto: facebook.com/Bolnica.SvetiVracev)

Uvođenje nove urološke metode operativnog liječenja kalkuloza omogućeno je zahvaljujući nabavci nove opreme i višegodišnjoj edukaciji bijeljinskih ljekara od strane stručnjaka za kalkuloze sa Vojnomedicinske akdemije iz Beograda Mirka Јovanovića.

- Nabavkom fleksibilnog ureterorenoskopa od danas smo počeli da radimo narodski rečeno lupanje kamena u bubregu laserom, bez reza, odnosno endoskopskom metodom. Želim da se zahvalim profesoru Mirku na saradnji koju imamo od ranije. On je jedan od najvećih stručnjaka za kalkuloze odnosno za kamenje u mokraćnim kanalima tako da imamo čast da je stalni konsultant u našoj bolnici. Takođe, moram da pohvalim i tim naših urologa sa Ljubinkom Petkovićem i Draganom Živanovićem koji su prepoznali potrebu za ovakvom vrstom liječenja i za uvođenjem ove procedure u našoj ustanovi. Naravno, zahvaljujem se i timu anesteziologa koji je danas vođen od strane Olje Dabić, načelnicom anestezije i ostalima - rekao je na pres konferenciji Mikajlo Lazić, v.d. direktora bijeljinske bolnice.

Mirko Јovanović, načelnik Centra za transplantaciju organa VMA Beograd istakao je da su kalkuloze u urinarnom traktu danas izuzetno zastupljene na našim prostorima, te da veliki broj pacijenata iz Semberije dolazi na Vojno medicinsku akademiju upravo zbog fleksibilne ureterorenoskopije.

- Drago mi je da je ovde nabavljena oprema koja je neophodna u današnjoj savremenoj medicini za uspješno liječenje pacijenata i uroloških i onih koji boluju od kalkuloze mokraćnih puteva. Danas smo izveli prvi put operaciju digitalnim fleksibilnim instrumentom gdje je moguće ući u svaki prostor, svaku čašicu, svaki dio unutrašnjosti bubrega i doći do svakog kamena i razbiti ga laserom. Ako je kamen mekan, kamen se razbije u prah, ako je tvrđi u sitne fragmente. Uspješnost procedure po svjetskim statistikama je 93 odsto. Pacijenti imaju veliki benefit, jer sama intervencija kraće traje i pacijenti brže odlaze kući - rekao je Јovanović, dodavši da bolnica u Bijeljini raspolaže jednim od najsavremenijih lasera za tretman kamena.

Šef Odsjeka za urologiju u bijeljinskoj bolnici Ljubinko Petković je istakao je da je bijeljinska bolnica jedina ustanova u Republici Srpskoj koja na nivou sekundarne zdravstvene zaštite primjenjuje ovu proceduru.

- Ponosan sam što smo naš dvogodišnji rad zaokružili nabavkom fleksibilnog ureterorenoskopa koji nam omogućava da izvodimo ovu proceduru, čime kompletiramo jednu lijepu priču koju u našim kapacitetima možemo da sprovodimo na korist ne samo građana Bijeljine već i svih građana sembersko – majevičke regije i regije Birča koje gravitiraju prema našoj bolnici. Do sada smo ove pacijente upućivali u UKC Banjaluka - izjavio je Petković.

Operativni tim, pored urologa, Mirka Јovanovića, Ljubinka Petkovića i Dragana Živanovića, činili su i Marko Ikonić, anesteziolozi Olja Dabić i Boris Јovanović, anestetičar Dejan Pantić, i instrumentari: Tijana Erak, Božana Cvijetinović, Bobana Vasić i Ana Macanović.