latinica  ћирилица
05/09/2024 |  16:07 ⇒ 16:07 | Autor: RTS

Stano: Vulinov susret sa Putinom u suprotnosti sa ciljem Srbije da se priključi EU

Susret potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom je u suprotnosti sa iskazanim ciljem Srbije da pristupi EU, izjavio je u Briselu portparol EU Peter Stano.
Peter Stano (Foto: Tanjug/ video) -
Peter Stano (Foto: Tanjug/ video)

Stano je naglasio da EU od Srbije očekuje da se uzdrži od "održavanja i jačanja" veza sa Rusijom u trenutku, kako je rekao, "ilegalne agresije na ukrajinski narod".

Odgovarajući na pitanje novinara o Vulinovoj izjavi da je Srbija saveznik Rusije, Stano je rekao da "Rusija pod vođstvom Putina krši povelju UN i sve principe i vrijednosti na kojima je zasnovana EU".

- Očekujemo da se svi članovi Vlade Srbije drže obaveza koju je Srbija dobrovoljno preuzela u procesu pristupanja EU, što uključuje i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i odbrambenom politikom EU - rekao je Stano.

Portparol EU je ocijenio da "nije sasvim jasno" u čije ime govori potpredsjednik Vlade Vulin, s obzirom da su predsjednik Srbije i drugi zvaničnici mnogo puta naglasili da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

- Sa zabrinutošću primamo k znanju izjave i djelovanje gospodina Vulina, do kojih ne dolazi prvi put. O tome rječito govori koliko je on često u Moskvi, a koliko rijetko pozvan u EU - zaključio je Stano.